Читај ми!

Finska kutija za bebe

Finci imaju nešto zbog čega im se divi cela Evropa. Svako novorođenče ima pravo na kutiju punu stvari potrebnih bebi u prvim mesecima života, a sama kutija obično služi kao kolevka. Šta ta kutija sadrži i kako bi izgledala u Srbiji?

Kao i sve mame u Finskoj, Jasmina Teofilović, mogla je da bira. Novac ili kutija puna opreme za bebe. Uzela je kutiju i nije se pokajala.

"Kutija je čak namenjena da dete na početku spava u njoj, tako da je i naše jedno dete spavalo u kutiji dok nismo nabavili krevetac", kaže Jasmina Teofilović.

Prema njenim rečima, većina finskih beba spava u kutiji, to je simbol ravnopravnosti i ta tradicija traje 75 godina.

"Pomoć su isprva dobijali najsiromašniji. Ubrzo se proširila na sve trudnice koje redovno idu na preglede", kaže Teofilovićeva.

Outi Isotalo, zamenica ambasadora, kaže da bi beba dobila paket mora da bude uključena u zdravstveni sistem, a Finska je godinama zemlja sa najmanjom stopom smrtnosti kod novorođenčadi.

Za kutiju se odluči 95 odsto mama, umesto za novčanu pomoć od 140 evra, vrednost onoga što je u paketu je skoro trostruko veća.

U Srbiji bi jedna takva kutija sa bodićima, pantalonicama, pidžamama, skafanderom za zimu, vrećom za spavanje, opremom za kupanje, posteljinom, i recimo dve igračke koštala oko 19.500. Novčana pomoć porodiljama u Beogradu je 20.000 za nezaposlene i 10. 000 za zaposlene mame.

Kod nas roditelji se oslanjaju na kulturu nasleđivanja opreme za bebe. Kutija poput finske dobro bi im došla, ali ima i drugih načina da ih država podrži.

Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj" kaže da isplata porodiljskih nadoknada može da ide direktno na račun iz budžeta preskačući poslodavca, tako bi praktično isti novac koji se daje mogao da se da majkama bez administrativnih kašnjenja.

Srbija sprema paket mera za buduće majke. Njegov sadržaj za sada je tajna, barem dok se ne usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи