Читај ми!

Ruski tenkovi u Ukrajini?

U sukobima u Ukrajini korišćene zapaljive bombe, pišu ruski mediji. Nacionalna garda demantuje optužbe. Rusija započela obimne vojne vežbe, paralelno sa manevrima NATO-a u Baltičkom moru. Porošenko izneo Putinu plan za rešavanje krize.

21.50 - Eksplodirala bomba ispod vozila lidera samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" Denisa Pušilina. Tri osobe iz obezbeđenja i nekoliko prolaznika povređeno. Pušilin nije bio u automobilu, javlja Interfaks

18.50 - Moskva odbacila navode Ukrajine, navodeći da se radi o "još jednoj lažnoj informaciji", prenosi Bi-Bi-Si.

17.24 - Tri ruska tenka prešla su ukrajinsku granica nedaleko od Luganska i prišla zoni u kojoj se vode borbe, tvrdi ukrajinski ministar policije Arsen Avakov.

Ruski zvaničnik optužio je ukrajinske snage da upotrebljavaju "zabranjeno oružje na istoku zemlje".

Ukrajinska nacionalna garda demantovala je odmah u saopštenju te optužbe, nazivajući ih "apsurdnim".

"Ukrajinske i neonacističke snage koriste zabranjeno oružje protiv sopstvenog stanovništva u Slavjansku, pucajući na civile koji beže, ubijajući decu", naveo je zvaničnik za ljudska prava u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Dolgov na Tviteru.

"Zločini Kijeva protiv čovečnosti nad stanovništvom na jugoistoku zemlje uvećavaju se, potrebno je pokrenuti istrage i odgovorni treba da budu kažnjeni", dodao je Dolgov.

RIA Novosti prenela je danas tvrdnje proruskih snaga na istoku Ukrajine da su ukrajinske snage koristile zapaljive bombe u napadu na selo Semjonovka, u blizini Slavjanska.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik je u telefonskom razgovoru sa Putinom izneo plan o rešavanju krize, kako navodi RIA Novosti, što podrazumeva da Rusija prizna rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, da ustanici prekinu vatru i da se uspostave humanitarni koridori za civilno stanovništvo.

Porošenko je zatražio da se u regionu slobodno koristi ruski jezik, da budu održani vanredni izbori i proglašena amnestija za učesnike protesta osim za one koji nisu "ruke uprljale krvlju".

On je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o koordinaciji napora za deeskalaciju sukoba u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

U operaciji ukrajinske vojske u oblasti Donjecka i Luganska na istoku zemlje poginulo je 270 ljudi, a ranjeno 713, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Od početka sukoba 225 ljudi je poginulo u Donjeckoj oblasti a 45 u Luganskoj.

Rusija predložila Rezoluciju o Ukrajini 

Rusija je predložila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rezoluciju kojom se traži hitno okončanje nasilja u Ukrajini i pokretanje nacionalnog dijaloga koji bi uključio sve političke snage i regione.

U nacrtu rezolucije, koja je prosleđena članicama Saveta bezbednosti, traži se od svih strana da sprovedu "mapu puta" ka miru koji je predložila Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

U predlogu se izražava duboka zabrinutost zbog inteziviranja neprijateljstava i ubijanja civila na istoku Ukrajine, gde se vladine snage dva meseca bore protiv proruskih separatista.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da je ovaj predlog rezolucije zamena za nacrt od 2. juna.

U dokumetu se ne potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što je osnovni zahtev Zapada posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Vojne vežbe Rusije i NATO-a

Ministarstvo odbrane Rusije održava obimne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti paralelno sa manevrima NATO-a u tri baltičke zemlje i Baltičkom moru, Udarac sablje 2014 i BALTOPS 2014, javio je Itartas.

Prema podacima tog ministarstva, broj pripadnika vojske i sredstva uključena u vežbe u Kalinjingradskoj oblasti odgovara brojnosti ličnog sastava, naoružanja i vojne tehnike angažovanih u vežbama zemalja NATO-a.

Manevri NATO-a Udarac sablje počeli su u ponedeljak 9. juna i trajaće do 20. juna na teritoriji Letonije, Litvanije i Estonije, a BALTOPS je počeo 6. i završava 21. juna u delu Baltičkog mora između dva ostrva Švedske i Danske.

U dve vežbe učestvuju vojnici iz 15 zemalja (Velike Britanije, Nemačke, Gruzije, Danske, Kanade, Letonije, Litvanije, Norveške, Holandije, Finske, Francuske, Poljske, SAD, Švedske i Estonije), s tim što je u Udarcu sablje angažovano više od 4.700 vojnika i 800 komada vojne tehnike, a u BALTOPS približno 1.300 vojnika SAD, čime je ukupan broj vojnika najmanje 6.000.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da počinje vežbe Baltičke flote, vazdušno-desantnih snaga i vazduhoplovstva u Kalinjingradskoj oblasti, navodi Itartas.

U tom ministarstvu ruskoj državnoj agenciji rečeno je da je u Baltičkom moru u okviru vežbi raspoređena grupa od 24 broda Baltičke flote, združenih u nekoliko taktičkih grupa i mornari će se baviti traženjem i pronalaženjem plovila uslovnog protivnika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво