Putin: CIA stvorila internet

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je internet, kao specijalni projekat, izmislila CIA i da se i dalje tako razvija. Podržao je novi ruski zakon koji blogere stavlja u isti okvir sa medijima.

Istupajući na medijskoj konferenciji u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da je neophodno i važno da se serveri velikih nacionalnih internet resursa drže na teritoriji Rusije, što će "zaštititi informacije", prenosi Itartas, javlja Beta.

"To je neophodno učiniti, ali zahteva vreme i kapitalne investicije", rekao je Putin, dodajući da sada osnovni tok informacija ide kroz servere u SAD, gde se sve kontroliše.

"Sve to (internet) se pojavilo kao specijalni projekat CIA, a tako se i razvija", kazao je Putin.

Putin je, govoreći o zakonu koji je usvojio ruski parlament, a koji je blogere doveo u isti okvir sa medijima, kazao da "ima osnova".

"Ne želim da dajem ocene da se ne bih angažovao ni na čijoj strani. Ali, ako konkretni čovek ima uticaj na hiljade ljudi, njegov blog se malo čime razlikuje od medija", istakao je Putin.

Taj zakon obavezuje blogere, između ostalog, da se potpisuju ispod tekstova i ostavljaju svoju mejl adresu, da proveravaju informacije i ne pozivaju na ekstremistička dejstva.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 25. apr 2014, 00:58) - Petar [neregistrovani]

Snouden

Koga zanima ova tematika, preporucujem mu da procita 'Dosije Snouden'.

(četvrtak, 24. apr 2014, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Internet je opasan a narocito ove drustvene mreze. To je otrov za mlade i za decu.Nema veceg zla. A kradja informacija,prisluskivanja i ostale spiunaze idu uz to. Secam se pre par godina Merkelova je dolazila u Svedsku da razgovara sa Rainfildom i gle cuda,razgovor su vodili sami u camcu na jednom malom jezeru.Novinari su ih slikali sa obale i cekali .Odmah mi je bilo sve jasno. Pozdrav Putinu Dusan

(četvrtak, 24. apr 2014, 19:47) - Варјаг [neregistrovani]

Велики Брат

Не знам колики део популације зна верујем велики али само мали зна колике су размере злоупотребе Америчких обавештајних служби и власти путем инернета а и самих програма...Неко је решио да каже истину питање је само која против мера.