Читај ми!

Sukobi u Slavjansku, počeli ruski manevri

Pet osoba ubijeno u akciji ukrajinske vojske u Slavjansku. Oružani sukobi na punktovima nadomak grada. Putin ističe da je vojna akcija u Slavjansku zločin i upozorava Kijev na posledice. Rusija počela vojne vežbe na granici sa Ukrajinom.

21.00 - "Antiterorističke operacije" obustavljene kako bi Kijev uskladio svoje planove sa dešavanjima na istočnoj granici, javlja Interfaks

16.25 - Ukrajinska vojska povukla se sa punktova kod Slavjanska, ali i dalje drži grad u okruženju. Lokalna "narodna milicija" ponovo zauzela položaje i dodatno ih utvrdila, javlja Rojters.

15.25 - Rusija primorana da počne vojne vežbe na granici sa Ukrajinom, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi Raša tudej

12.30 - Putin upozorava da će biti posledica ako je Kijev upotrebio vojsku protiv svog naroda, prenosi Rojters.

12.10 - Ukrajinski MUP je saopštio da je ubijeno do pet proruskih aktivista u Slavjansku i da su uništena tri punkta, javlja Rojters.

11.43 - Ukrajinska vojska krenula ka ulazu u Slavjansk, javlja AFP. 

11.20 - Nova pucnjava kod Slavjanska. Još dvoje mrtvih, javlja Raša tudej

Ukrajinske snage pokrenule su operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku, na istoku zemlje, a u sukobu je ubijeno "do pet" pripadnika proruskih snaga, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Agencija Frans pres je u međuvremenu prenela saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine da je u toj akciji poginulo do pet proruskih pobunjenika.

"Za vreme okršaja eliminisano je do pet terorista", navodi se u saopštenju.

Pored toga, jedan ukrajinski vojnik je ranjen, a ministarstvo navodi da su uništena tri kontrolna punkta koja su držali separatisti na ulazu u grad.

Kad se pet lakih oklopnih vozila ukrajinske vojske približilo kontrolnom punktu iz pravca Svjatogorska, grada nad kojim je zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu, proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost.

U roku od pola sata ukrajinske snage su, međutim, preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

Izveštač AFP-a navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadletanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Portparolka lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku.

"Naoružani ljudi koji štite skupštinu ostaće na svojim pozicijama", istakla je Horočeva.

Jutros su mediji javili da su nepoznate naoružane osobe pucale na punkt proruskih aktivista nedaleko od Slavjanska, na istoku Ukrajine, javlja Raša tudej. Prema prvom izveštaju, u pucnjavi su poginule dve osobe.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je tokom napada proruskih aktivista noćas na vojnu bazu u Artemivsku, u blizini Slavjanska, povređen jedan vojnik. Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da su napad, čiji je cilj bio da se zapleni oružje, predvodio "jedan ruski vojnik".

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad zgradom javne uprave u Marijupolju, lučkom gradu na obali Azovskog mora na jugoistoku zemlje, a u akciji, koja je izvedena tokom noći, najmanje pet osoba je povređeno.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Andrij Avakov izjavio je da je zgrada oslobođena tokom noći, kao i da su glavnu ulogu u operaciji odigrali "građanski aktivisti", prenosi Bi-Bi-Si.

Zgradu uprave u Marijupolju, u kojem živi oko 500.000 stanovnika, zauzele su 13. aprila proruske snage. Pristalice samoproglašene Republike Donjeck negirale su da je zgrada zauzeta, iako su potvrdile sinoćnji napad.

U međuvremenu, Rusija je počela vojne vežbe na granici sa Ukrajinom. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da Rusija primorana da reaguje na najnovije događaje, prenosi Raša tudej.  

Putin: Upotreba vojske zločin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da, ukoliko je tačno da su ukrajinske vlasti poslale vojsku u Slavjansk na istoku zemlje, to predstavlja ozbiljan zločin Kijeva protiv sopstvenog naroda.

Putin je akciju Kijeva okarakterisao kao "kaznenu meru" protiv proruskih pristalica, koja će nesumnjivo imati posledice i po međusobne odnose dveju država.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na novoj konferenciji da vlasti u Ukrajini moraju da preduzmu prvi korak ukoliko žele da se kriza u Ukrajini okonča.

Lavrov je ranije danas optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao "piona u geopolitičkoj igri" protiv Rusije.

Lavrov je rekao da su SAD i EU u Ukrajini pokušale da organizuju još jednu "obojenu revoluciju", odnosno neustavnu promenu režima.

Na njegovu jučerašnju izjavu da će Rusija odgovoriti ukoliko joj interesi budu ugroženi, reagovao je NATO izrazivši "zabrinutost" zbog "preteće retorike Rusije".

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, preneo je Itartas. On je takođe pozvao Moskvu da podrži sprovođenje sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila i pozvao Rusiju da osudi nelegalne oružane grupe u Ukrajini.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da se Rusija ne pridržava sporazuma postignutog u Ženevi, što je njegov prvi komentar na tu temu od pomenutog sastanka.

Obama je, pak, istakao da je vlada u Kijevu, s druge strane, preduzela veoma konkretne korake, uključujući usvajanje zakona o amnestiji i čitav niz reformi ustava, što je u skladu sa onim što je dogovoreno u Ženevi.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво