Читај ми!

Mirni protesti u Harkovu i Donjecku

Nastavljeno je okupljanje pristalica federalizacije Ukrajine ispred zgrade oblasne administracije u Donjecku, a u Harkovu su mitinge organizovali i "federalisti" i pristalice jedinstvene i nedeljive Ukrajine. Kijev povratio kontrolu nad Svjatogorskom.

Pristalice federalizacije okupile su se u Harkovu ispred zgrade gradske uprave pod parolom "Nema izbora bez referenduma", preneo je Itartas, navodeći da je među njihovim zahtevima i taj da se ruskom jeziku dodeli status zvaničnog.

U isto vreme, kod Večne vatre su se okupile pristalice kijevskih vlasti, skandirajući parole podrške jedinstvenoj i nedeljivoj Ukrajini, navodi ruska agencija.

Mitinzi su održani bez sukoba, a policija je prethodno povećala stepen bezbednosti.

Ukrajinska agencija Unijan prenela je izjavu koordinatora Pokreta jugoistok Jurija Apuhtina da je cilj mitinga upućivanje zahteva odbornicima Harkova da pomognu u sprovođenju referenduma 11. maja, na kom bi se izjašnjavalo o ekonomskoj i kulturnoj federalizaciji Harkovske oblasti, statusu ruskog kao drugog zvaničnog jezika i autonomiji jugoistočnih oblasti.

Prema njegovim rečima, društvene organizacije traže da referendum bude održan na trgovima i ulicama Harkova, jer ne postoje zakonske mogućnosti za njegovo održavanje na drugom mestu.

Agencija Ukrinform javlja da se u centru Harkova, uz učešće pravoslavnog sveštenstva i predstavnika jermenske apostolske, rimokatoličke, protestantske, muslimanske i judejske konfesije, održava moleban za jedinstvenu Ukrajinu.

Prisutni u rukama nose plakate sa porukama protiv separatizma, a između molitvi skandiraju "Harkov je Ukrajina", "Slava Isusu Hristosu - Slava Ukrajini", navodi ukrajinska državna agencija, dodajući da je na trgu raspoređeno dosta policije.

Ruska agencija RIA Novosti izveštava da je u Donjecku nastavljeno svakodnevno okupljanje ispred zgrade oblasne administracije, koju kontrolišu demonstranti.

Predstavnici odreda samoodbrane nalaze se blizu obližnjeg kampa u kom inače borave, a situacija je mirna i čuju se zvuci ruske muzike, prenosi ruska agencija, dok Raša tudej izveštava da okupljeni, takođe, igraju fudbal i dele letke.

Unijan prenosi izjavu savetnika predsednika Donjecke oblasne administracije Aleksandra Tretjaka da se "Donjecka Narodna Republika" aktivno priprema za referendum o statusu Donbasa.

Kijev povratio kontrolu nad Svjatogorskom

U međuvremenu, ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na strateškoj tromeđi Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, a koji je bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji potisnule su nelegalnu oružanu grupu izvan naselja. Nema žrtava", navodi ta služba i dodaje da trenutno u Svjatogorsku i okolini patrolira policija, prenela je agencija UNN.

Ruska agencija RIA Novosti podseća da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromeđu tri oblast. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude ofdržan referendum o statusu regiona.

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbednosti izbili su na severu Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво