Читај ми!

Lavrov: Rusija će uzvratiti

Vlada Ukrajine nastavlja "aktivnu fazu antiterorističke akcije". Lavrov odgovara da će Rusija uzvratiti ako joj interesi budu ugroženi. Keri upozorio Rusiju da, ukoliko se ne smire tenzije na istoku Ukrajine, slede nove sankcije.

Prvi potpredsednik Vlade Ukrajine Vitalij Jarema rekao je da je ukrajinska vlada formalno završila uskršnje primirje i da nastavlja "aktivnu fazu antiterorističke akcije" kako bi eliminisala naoružane proruske aktiviste, javlja Rojters.

Jarema, koji je zadužen za bezbednosna pitanja, rekao je novinarima da se trenutno ne vodi nikakva akcija, ali i dodao da se to uskoro može očekivati.

"Odgovarajuće mere će biti preduzete u bliskoj budućnosti. Videćete rezultate", rekao je Jarema.

Govoreći dan nakon posete Džozefa Bajdena Kijevu, Jarema je rekao da Ukrajina "ima podršku SAD i da je neće ostaviti samu sa agresorom".

Nakon što je vlada u Kijevu objavila da nastavlja akciju, Lavrov je u intervjuu za Raša tudej istakao da će Rusija uzvratiti ako interesi njenih građana budu ugroženi i ako bude napadnuta njena teritorija.

"Ako naši interesi, naši legitimni interesi, i interesi Rusa budu direktno ugroženi, kao što su, na primer, bili ugroženi u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi način da se odgovori uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je napad na ruske građane napad na Rusiju, i dodao da akcijama kijevskih vlastu "upravljaju SAD".

"Oni su objavili prekid onog što nazivaju 'antiterorističkom operacijom', ali sada kada je (američki potpredsednik) Bajden došao u Kijev, kažu da će ta operacija ponovo ući u aktivnu fazu", rekao je Lavrov za tu televiziju.

Ističe da je operacija počela odmah posle dolaska šefa CIA Džona Brenona u Kijev.

"Nemam razloga da ne verujem da Amerikanci upravljaju ovim spektaklom na sve direktniji način", dodao je Lavrov.

Zvaničnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog ustavnog sporazuma o ovlašćenjima regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije.

U saopštenju stoji da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da stanovnici Donjecka žele da budu nezavisni deo nedeljive i politički stabilne zemlje i traže da Kijev popusti, preneo je Glas Rusije.

Američki magazin Vajs potvrdio je da je u gradu Slavjansku otet novinar Simon Ostrovski koji radi za taj list, prenosi Ukrinform.

Evropska unija je pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj i prekine otmice i ubijanja na istoku Ukrajine. EU je izrazila zabrinutost zbog vesti o ubistvu Vladimira Ribaka, lokalnog političara iz stranke ukrajinskog predsednika Oleksandra Turčinova i apeluje da se povede istraga.

Keri preti Rusiji novim sankcijama 

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u telefonskom razgovoru šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da bi SAD mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji ako se tenzije u gradovima u istočnoj Ukrajini ne smire, javlja Rojters.

Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Američki državni sekretar je tokom telefonskog razgovora naveo dokaze o tome da proruski aktivisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinske institucije, zarobljavaju novinare i druge civile. 

Stejt department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažuje na rešavanju krize u saradnji sa ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamenu za amnestiju.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi, kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se proruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani.

Od tada su izbili novi sukobi i to za Uskrs, a Amerika i Rusija imaju suprotne stavove prema uzrocima krize, jer Rusija traži da iz institucija izađu i ukrajinski zvaničnici u Kijevu koji su na vlast došli posle svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво