Читај ми!

Pucnjava kod Slavjanska, šestoro mrtvih

Šest osoba ubijeno u pucnjavi kod Slavjanska, na istoku Ukrajine. Među stradalima četiri proruska demonstranta i dva napadača. Veruje se da je Desni sektor odgovoran za napad.

19.20 - Čula se pucnjava u centru Slavjanska, javlja RIA Novosti

16.05 - Kijev pozvao članove Berkut jedinica, koje su rasformirane u februaru, da se vrate u službu, javlja Raša tudej.

14.50 - Lider proruskih demonstranata u Slavjansku uputio apel Moskvi da pošalje mirovne trupe i uveo "policijski čas", javlja RIA Novosti

12.15 - Desni sektor negira da je umešan u pucnjavu i optužuje ruske specijalne snage, javlja Rojters. 

11.05 - Rusija ogorčena zbog napada i poziva Kijev da ispuni obećanje o suzbijanju nasilja, javlja Raša tudej.

10.05 - U pucnjavi u Slavjansku ubijeno šest osoba, javlja Raša tudej.

U blizini grada Slavjanska na istoku Ukrajine, koji je pod opsadom proruskih demonstranata, u toku noći je došlo do pucnjave, javlja Raša tudej.

Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača. Nekoliko osoba je ranjeno. Prema podacima ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, poginula je jedna osoba.

Do sukoba je došlo kad su napadači u četiri automobila prišli kontrolnom punktu i otvorili vatru na lokalne građane. Na licu mesta ubili su trojicu, dok je jedan sa teškim povredama glave preminuo u bolnici, javlja Rusija 24.

Prema pisanju Glasa Rusije, pripadnici samoodbrane su uspeli da odbiju napad i uhvate dvojicu napadača iz automobila. 

Punkt je bio pod kontrolom 26 naoružanih civila, koji su zbog takozvanog Uskršnjeg primirja kod sebe imali malo vatrenog oružja. Civili su u trenutku napada pobegli iz punkta i pozvali u pomoć demonstrante iz njihovog logora u gradu. Oni su otvorili vatru na napadače i ubili dvoje njih, dok su ostali pobegli, navodi Lajf njuz.

Kod napadača, čiji se identitet još utvrđuje, nađene su oznake radikalne grupe Desni sektor i velika količina oružja, među kojima su plastid, dimne bombe i instrumenti za noćno osmatranje, američke proizvodnje.

Rusija je oštro osudila današnje sukobe, ocenivši da Kijev ne pokazuje spremnost da razoruža "nacionaliste i ekstremiste", prenosi AFP.

Moskva je za napad na proruske snage optužila ukrajinsku paravojnu desničarsku grupu Desni sektor. "Nevini civili su ubijeni u napadu naoružanih boraca Desnog sektora", navelo je ministarstvo, izrazivši čuđenje što je do današnjeg sukoba došlo posle sporazuma koji su 17. marta potpisale SAD, Rusija, Ukrajina i EU.

"Rusija insistira da ukrajinska strana poštuje ono na šta se obavezala u cilju smirivanja situacije na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Desni sektor, međutim, negira da je umešan u pucnjavu u Slavjansku i za napad u kojem je na Uskrs stradalo šest osoba optužuje ruske specijalne snage.

Portparol Desnog sektora Artem Skoropadski rekao je za Rojters da su ruske specijalne snage odgovorne za napad koji naziva "bogohulnim jer se dogodio na Uskrs".

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov obilazi ukrajinske vojnike i specijalne snage na istoku zemlje, javlja AFP.

Šef posmatračke misije OEBS-a za istok Ukrajine Klaus Cilikens izjavio je da nema nikakvih dokaza o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini, uključujući i region Donjecka.

Za to vreme, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izrazio je želju da se prevenciji eskalacije tenzija sa Rusijom zbog Ukrajine posveti jednaka pažnja kao ona koja je trenutno posvećena pretnji ekonomskim sankcijama zvaničnoj Moskvi.

Inače, vlast u Kijevu juče je pozvala na primirje zbog Uskrsa. Proruski demonstranti na istoku Ukrajine nisu napuštali okupirane zgrade administracije. Demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje ostali su na barikadama za vreme praznika.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво