Читај ми!

Oružani sukobi na istoku Ukrajine

Ukrajinske snage upale na aerodrom u Kramatorsku. U Kijevu pretučen proruski orijentisan predsednički kandidat Oleg Carjov. Na severu Donjecke oblasti pokrenuta antiteroristička operacija, kaže Oleksandar Turčinov. Moskva očekuje od UN da osudi akciju Kijeva a Bela kuća pozdravlja "uzdržanost" ukrajinskih snaga.

22.50 - Angela Merkel i Vladimir Putin razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini. U fokusu bila priprema za sastanak Rusije, Ukrajine, EU i SAD 17. aprila u Ženevi, prenosi Rojters.

22.00 - Uskoro ni u Donjecku ni u drugim ukrajinskim regionima neće ostatiti terorista, saopštio Turčinov. 

21.55 - Stanovnici Luganska zaustavili konvoj vojnih vozila ukrajinske vojske koji je prilazio gradu, prenosi Raša tudej lokalne medije.

21.40 - Ukrajina neće prihvatiti razgovor o federalizaciji na pregovorima sa Rusijom, SAD i EU, koji će biti održani 17. aprila u Ženevi, kaže predstavnik Ukrajine u kancelariji UN u Ženevi Jurij Klimenko. 

21.10 - Vladimir Putin je rekao generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da Moskva očekuje od UN da osude nasilnu akciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine, prenosi Tanjug.

20.30 - Bela kuća je pozdravila "uzdržanost" ukrajinskih snaga na istoku zemlje, javlja Beta.  

18.40 - Borbe u Kramatorsku utihnule. Ukrajinske snage i predstavnici proruskih demonstranata počeli pregovore, javlja Raša tudej

18.00 - Ukrajinski general koji rukovodi operacijama na istoku zemlje upozorava aktiviste koji se ne predaju da će njihovo oružje biti uništeno, javlja Raša tudej

17.46 - Ukrajina je na ivici građanskog rata, rekao ruski premijer Dmitrij Medvedev i istakao da se nada da će ukrajinske vlasti biti dovoljno mudre da spreče dalju eskalaciju konflikta, javlja Raša tudej

17.42 - Turčinov je saopštio da su ukrajinske snage zauzele aerodrom u Kramatorsku. 

17.35 - Počela operacija ukrajinskih snaga i u Slavjansku, javlja Rojters

17.25 - Dopisnik Rojtersa javlja da je čuo nekoliko pucnjeva iz vazdušne baze u Kramatorsku dok su proruski aktivisti prilazili njenoj kapiji.

17.07 - Itartas javlja da je kod Kramatorska oboren ukrajinski vojni avion.

16.50 - Ukrajinske vlasti tvrde da se u Slavjansku nalazi ruska 45. vazdušno-desantna divizija, javlja agencija Blumberg. Dmitrij Peskov tvrdi da nema ruske vojske u Ukrajini, javlja Rojters.

16.22 - Najmanje četvoro ubijeno, a dvoje povređeno u akciji ukrajinskih snaga bezbednosti u Kramatorsku, javlja RT pozivajući se na proruske izvore. Ukrajinski helikopteri lete ka tom mestu. Isključena mreža mobilne telefonije. 

15.25 - Ukrajinske snage upale na aerodrom u Kramatorsku. Ukrajinski "suhoj Su-27" pucao na proruske snage. Prema tvrdnjama lokalnih aktivista, ranjeno je nekoliko osoba, prenosi agencija RIA Novosti.

15.05 - Kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga uočena na putu koji vodi ka Slavjansku, gde su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade, javlja AFP. 

15.00 - Nemiri u istočnoj Ukrajini su smišljen izgovor koji je Rusija projektovala da bi poremetila sastanak o ukrajinskoj krizi u Ženevi, ocenio predstavnik Kijeva u UN, prenosi Rojters.

14.00 - Grupa od oko 25 ljudi pokušala da uđe u zgradu Vrhovne rade, tražeći ostavku Arsena Avakova, javlja Itartas

12.50 - Anders Fog Rasmusen pozvao Rusiju da smiri ukrajinsku krizu tako što će povući vojsku s granice sa Ukrajinom, javlja AFP.

11.30 - Prvi bataljon ukrajinske Nacionalne garde poslat je na "front", na istok, saopštio na Fejsbuku sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

11.15 - Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestuje u regionima i to je lančana reakcija, napisao Dmitrij Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

10.10 - Pripadnici Desnog sektora upali u sedište Komunističke partije u Sumi. Pretučen sekretar regionalnog komiteta, prenosi Raša tudej

9.55 - Oleksandar Turčinov optužuje Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što pruža podršku "separatističkim militantima", prenosi AFP.

9.07 - Dijalog koji vlasti u Kijevu nude demonstrantima na istoku zemlje jeste korak u dobrom pravcu, ali veoma zakasneo, ocenjuje Sergej Lavrov, prenosi Rojters

Ukrajinske snage bezbednosti, uz podršku borbenih helikoptera i aviona, počele ofanzivu na istoku zemlje. Prva meta bio je aerodrom u Kramatorsku, koji su, prethodno, zauzele proruske snage, javljaju ukrajinski mediji.

Tokom akcije, ukrajinski "suhoj Su-27" pucao je na proruske snage. Kako javlja Raša tudej, najmanje četiri osobe su ubijene a dve povređene.

Akcija je usledila pošto su tenkovi i druga samohodna oružja primećeni, tokom noći, na prilazima Slavjansku i Kramatorsku, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme tipa "grad". 

Vlasti Ukrajine su saopštile da se u Slavjansku nalazi ruska 45. vazdušno-desantna divizija. Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da nema ruskog vojnog prisustva u Ukrajini.

U međuvremenu je Itartas preneo da je kod Kramatorska oboren ukrajinski vojni avion. Unutar baze su se čuli pucnji dok su proruski aktivisti prilazili njenoj glavnoj kapiji. Međutim, nema izveštaja o žrtvama. 

Oleksandar Turčinov je u saopštenju naveo da se aerodrom u Kramatorsku nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga. Nakon toga, akcije su utihnule, a ukrajinske vlasi i predstavnici proruskih demonstranata počeli su pregovore.

Akcije su usledile nakon obraćanja Turčinova u parlamentu kada je objavio da je na severu Donjecke oblasti pokrenuta "antiteroristička operacija".

"Biće realizovana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način", rekao je Turčinov i istakao da je cilj da se zaštite građani Ukrajine.

Turčinov je optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, podržava "separatističke militante".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva oštro osuđuje najnovije poteze ukrajinskih vlasti i zahteva od Kijeva da prestane da šalje takozvane bezbednosne snage na istok Ukrajine, budući da se to protivi odredbama međunarodnog prava.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da Moskva očekuje od UN da osude nasilnu akciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Banom izrazio zabrinutost zbog pokretanja vojne ofanzive i naglog pogoršanja situacije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je posebno istakao da od UN i međunarodne zajednice očekuje osudu “nelegalnih” akcija u Ukrajini.

Oglasila se i Bela kuća koja je saopštila da vojna akcija Ukrajine protiv proruskih separatista na istoku zemlje nije poželjna opcija, ali je istakla da je ukrajinska vlada morala da reaguje na ono što je Vašington nazvao neodrživom situacijom.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da je ukrajinska vlada morala da reaguje zbog svoje odgovornosti da očuva zakon i red.

U međuvremenu, nacionalisti ukrajinske grupe Desni sektor upali su u sedište Komunističke partije u severoistočnom gradu Sumi i pretukli sekretara regionalnog komiteta Valerija Sirjačenka.

Ranije su pripadnici Desnog sektora provalili u sedište KP u zapadnom gradu Rovno, prenela je Raša tudej.

Neidentifikovane osobe zapalile su zgradu lokalne administracije u selu Andreevka, u predgrađu istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, rekao je za RIA Novosti predstavnik gradskog veća Slavjanska.

Proruski aktivisti nastavili su da kontrolišu gradsko veće i policijsko sedište u Gorlovki, ali i da u desetak gradova Donjecke, Lugovske i Harkovske oblasti blokiraju državne institucije.

Iz Kijeva stiže vest da je poslanik i predsednički kandidat Oleg Carjov, kada je kasno sinoć izašao iz televizijskog studija kanala ITCV u Kijevu, brutalno pretučen, javila je agencija Itartas, prenosi Tanjug.

Carjov je novinarima rekao da neće povući kandidaturu na predsedničkim izborima ni pod kakvim okolnostima, čak ni pod fizičkim pretnjama.

Ukrajinski mediji prenose da su drugog kandidata na izborima Mihaila Dopkina, koji je takođe učestvovao u emisiji ITCV, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom. Dopkin je kandidat Partije regiona.

Na opasnost nacionalističke retorike i ugrožavanje ljudskih prava u Ukrajini upozorile su i Ujedinjene nacije.

Taj problem ima poseban značaj sada kada se Ukrajina približava predsedničkim izborima, planiranim za 25. maj, naveo je u izveštaju o poštovanju ljudskih prava u Ukrajini pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović, preneo je Itartas.

UN poziva ukrajinsku vladu da usvoji zakonodavne akte o etničkim manjinama, posebno o njihovim jezičkim pravima, uz široko konsultovanje svih zainteresovanih strana, kao i uz korišćenje odgovarajućih međunarodnih i regionalnih standarda o poštovanju ljudskih prava.

Ruska Federalna služba za migracije saopštila je da je dosad izdala oko 160.000 ruskih pasoša građanima poluostrva Krim, dok je istovremeno odobrila zahteve gotovo četvrt miliona Krimljana za dobijanje ruskog državljanstva.

Krim ima probleme sa vodosnabdevanjem, saopštavaju tamošnje vlasti. Ukrajina je smanjila isporuke vode Krimu čak 12 puta u odnosu na dosadašnje uobičajeno vodosnabdevanje.

Prema pisanju Glasa Rusije, Krim sada od Ukrajine dobija tek 5,5 kubnih metara vode u sekundi, dok norma iznosi oko 70 kubnih metara u sekundi.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво