Читај ми!

Harkov, demonstranti zauzeli vladinu zgradu

Ruske zastave vijore se na vladinim zgradama u Harkovu, Donjecku i Lugansku, pošti su ih zauzeli demonstranti. Vitalij Čurkin ne poriče da su odnosi Moskve i Zapada zahladneli, ali kaže da nema "hladnog rata". Iz Kijeva najavljuju da će sve obaveze oko tranzita ruskog gasa u Evropu biti ispunjene. Parlamentarna skupština NATO prekinula saradnju sa Rusijom.

23.10 - Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da Zapad treba da preduzme oštre korake, koji bi mogli da uključe i slanje NATO snaga u Ukrajinu, ukoliko Rusija pokuša da anektira istočni deo Ukrajine, prenosi Tanjug.

21.30 - Demonstranata probili policijski kordon i ušli u zgradu regionalne administracije u Harkovu, javio je AFP.

21.20 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov optužio je Putina da stoji iza današnjeg zauzimanja vladinih zgrada i obećao je da će policija da povrati mir, prenosi Tanjug.

18.30 - Policija blokirala zgradu koju su zauzeli demonstranti, a državni javni tužilac je sapštio da su bezbednosne agencije počele proceduru oslobađanja zgrade, prenosi Itrtas

16.15 - Ključ za bilo koje novo političko rukovodstvo u Kijevu je oslobađanje Ukrajine od korupcije, upozorio je ukrajinski predsednički kandidat, oligarh Petro Porošenko, u intervjuu za Rojters.

15.50 - Proruski demonstranti upali su u prostorije lokalne uprave u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine, prenosi AFP.

15.45 - Vitalij Čurkin: Napetost u odnosima Rusije i Zapada neće dugo trajati, nema hladnog rata - prenosi Tanjug.

15.00 - Članovi nacionalističke grupe "Desni sektor" sukobili su se sa proruskim demonstrantima u Harkovu, prenela je Raša tudej, navodeći da nije poznato više detalja.

12.50 - Telo ukrajinskog desničarskog aktiviste pronađeno sa tragovima mučenja, dan nakon što je otet, saopštila je njegova partija Svoboda.

11.55 - Parlamentarna skupština NATO-a odlučila je da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom, prenosi Itartas

Proruski demonstranti probili su policijski kordon i ušli u zgradu regionalne administracije u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu. Aktivisti su zauzeli i vladine zgrade na sličnim protestima u istočnim gradovima Donjecku i Lugansku.

Više od 2.000 demonstranata koji su nosili ruske zastave okupili su se ispred zgrade javne uprave u Harkovu, u koju je više desetina njih upalo, pošto se policija povukla pred njihovim naletom.

Demonstranti su zatim sa te zgrade skinuli ukrajinsku zastavu i istakli rusku. Policija se i dalje nalazi na oko 50 metara od te zgrade.

Slični scenario dogodio se i u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine.

Više od 2.000 demonstranata u Donjecku uputilo se posle protesta ka prostorijama koje je čuvala policija. Od toga je 50 uspelo da se probije u zgradu, javlja AFP.

Demonstranti su sa zgrade lokalne vlasti skinuli zastavu Ukrajine, a istakli zastavu Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin ocenio je ranije danas da se može govoriti o zahlađenju odnosa sa Zapadom, ali da ta napetost zbog situacije oko Krima "u istorijskoj perspektivi neće biti duga", da "hladnog rata nema", kao i da "ogromna većina zemalja" ili pravno ili faktički priznaje stupanje Krima u sastav Rusije.

Prema rečima ruskog diplomate, iza "antiruske retorike" zapadnih zemalja krije se njihovo razočaranje "onim što se desilo zbog njihovih nepromišljenih aktivnosti u Ukrajini", preneo je Itartas.

Čurkin je za rusku NTV rekao da priznanje novog statusa Krima od strane međunarodne zajednice predstavlja samo pitanje vremena i ne zahteva dodatne napore Moskve.

Ruski diplomata je dodao i da Zapad široko praktikuje vršenje pritiska na neke zemlje Afrike i Azije prilikom glasanja na zasedanjima Generalne skupštine UN i naveo primer rezolucije o situaciji na Krimu.

U međuvremenu, Parlamentarna skupština Severnoatlantskog saveza (PS NATO) odlučila je da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom. To je potvrdio predsednik PS NATO Hju Bejli po završetku zasedanja u Rigi, preneli su ruski mediji.

Šef letonske delegacije Ojars Kalninš objasnio je, kako prenosi Itartas, da je "obustavljena svaka zvanična saradnja".

"Pratimo razvoj događaja u Ukrajini i podržavamo teritorijalnu celovitost Ukrajine", rekao je Bejli.

"Ukrajina će ispuniti svoje obaveze"

Ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan rekao je da će Ukrajina ispuniti sve svoje obaveze u vezi sa tranzitom ruskog gasa u Evropu, naglašavajući da Ukrajina neće imati "nikakve veze" sa gasom koji ide u Evropu.

"Količina tog gasa koja uđe u zemlju odgovaraće onoj koja će biti isporučena na ukrajinskoj zapadnoj granici, čak i u slučaju da Rusi prestanu da isporučuju gas samim Ukrajincima", rekao je Prodan, prenosi Itartas.

Ova izjava je data povodom ruskih optužbi Ukrajine za krađu gasa u tranzitu preko njene teritorije, koji je namenjen zapadnoevropskim zemljama.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da Kijev ne prihvata rusko povećanje cene gasa, optužujući svog suseda za "ekonomsku agresiju".

Međutim, ministar Prodan kaže da Kijev i dalje pregovara sa Moskvom oko smanjenja cene koju plaća za ruski gas, kao i da će izaći pred arbitražni sud ukoliko ti pregovori ne uspeju.

Istovremeno, "Gasprom" je reagovao na najave zvaničnika u Kijevu o mogućem snabdevanju prirodnim gasom iz SAD. Ruska naftna kompanija te poteze je ocenila kao "akte političkog populizma".

Portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov rekao je za TV Rusija 24 da isporuka gasa iz SAD ne može da postane alternativa ruskom gasu u Ukrajini "prvenstveno zbog nedostatka količine besplatnog gasa za izvoz u bliskoj budućnosti".

"Istovremeno, ne postoji posebna flota tankera za isporuku prirodnog gasa iz SAD-a, a izgradnja takve flote zahtevaće mnogo vremena i slobodnog kapaciteta u brodogradilištima koje svet sada nema", navodi Kuprijanov javlja agencija Itartas.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво