Читај ми!

Krim izabrao Rusiju

Više od 96 odsto glasača na Krimu podržalo prisajedinjenje Rusiji, pokazuju rezultati referenduma. Visoka izlaznost. Slavlje u Simferopolju. Krimska delegacija u ponedeljak putuje u Moskvu. Zapad odbacio referendum.

 08.30 - Konačni rezultati referenduma: 96,77 odsto za otcepljenje.

00.20 - Obama poručio Putinu da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine zbog čega su SAD i evropski partneri spremni da Rusiji "nametnu dodatne troškove".

23.45 - Sa prebrojanih 75 odsto glasova, 95,7 odsto glasača reklo "da" pripajanju Krima Rusiji, javlja Raša tudej.

22.55 - "Vraćamo se kući! Krim ide u Rusiju!", poručio Sergej Aksjonov, pozdravljajući građane u centru Simferopolja.

21.35 - Referendum na Krimu je u skladu sa međunarodnim pravom, rekao Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa Barakom Obamom, saopštio Kremlj.

21.30 - Čak 95,5 odsto birača podržalo prisajedinjenje Krima Rusiji, javila ruska državna agencija, prenosi Rojters.

Stanovnici Krima odlučili su na današnjem referendumu da se ta autonomna republika Ukrajine prisajedini Rusiji.

Na osnovu 75 odsto prebrojanih listića, za pripajanje Krima Rusiji glasalo je 95,7 odsto glasača, prenosi Raša tudej.

"Danas smo doneli veoma važnu odluku koja će ući u istoriju", objavio je premijer Krima Sergej Aksjonov na svom Tviter nalogu, a zatim najavio da će vlada Krima sutra i zvanično zatražiti pripajanje Rusiji, odmah po objavljivanju konačnih rezultata.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima će sutra predati zvaničan zahtev da se pridruži Ruskoj Federaciji, rekao je Itartasu prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev.

Krimska skupština će na sutrašnjoj sednici sumirati referendum i uobličiti zvaničan zahtev za prisajedinjenje Rusiji - dodao je on.

"Moramo da započnemo politički proces spajanja sa Rusijom, koji će zahtevati odluke Državne dume, Saveta Federacije i predsednika Putina", rekao Temirgalijev. 

Sergej Aksjonov je najavio da delegacija Krima već sutra putuje u Moskvu, koja pažljivo prati rezultate referenduma.

Prema rečima portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Grigorija Karasina, Moskva će rezultate razmotriti onda kada oni budu konačni.

Prethodno se oglasio predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, rekavši da referendum predstavlja istorijski događaj za Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će poštovati volju glasača.

Vašington je večeras saopštio da odbacuju referendum na Krimu, ocenjujući da je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom.

U saopštenju Bele kuće navodi se da SAD neće priznati rezultat današnjeg glasanja koje je održano, kako se navodi, "pod pretnjom nasilja i uz zastrašivanje ruskom vojnom intervencijom koja krši međunarodno pravo".

Referendum o statusu Krima odbacili su i London i Pariz.

Vlasti Velike Britanije nazvale su glasanje na Krimu "ismevanjem demokratije", dok je šef francuske diplomatije Loran Fabijus poručio da Rusija mora da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itartas.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, a građani su odgovarali na dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?".

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referendumski rezultat.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво