Читај ми!

Merkel: Nema poređenja Krima i Kosova

Teritorijalni integritet Ukrajine ne može se dovesti u pitanje, poručila nemačka kancelarka i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Savet bezbednosti UN razmatra mogućnost rezolucije o Ukrajini. Moskva "povećava intenzitet" vojnih vežbi uz granicu sa Ukrajinom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova.

Merkelova je poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

"Ako Rusija nastavi da destabilizuje situaciju u Ukrajini, lideri EU su spremni da preduzmu dalje korake. Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU, već i za samu Rusiju", rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je, takođe, naglasila da se kriza u Ukrajini ne može rešavati vojnim putem. Prema njenim rečima, partnerstvo između EU i Ukrajine nije upereno protiv Rusije.

Ukrajina je tema broj jedan i u Savetu bezbednosti UN koji razmatra mogućnost rezolucije, kojom bi bili potvrđeni ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je jedan diplomata.

Prema njegovim rečima, cilj rezolucije je da pokaže da u najmoćnijem telu UN postoji jako protivljenje ruskom preuzimanju proruske oblasti Krim, iako je praktično izvesno da će Rusija staviti veto na tu rezoluciju.

Drugi diplomata UN rekao je da se pristalice rezolucije nadaju da će Kina - bliska saveznica Rusije koja se, međutim, izjasnila u prilog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, biti uzdržana, a ne da će se pridružiti Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju.

Vrhovna rada Ukrajine obratila se Ujedinjenim nacijama sa pozivom da reaguju na "faktički neizazvani akt agresije Rusije protiv Ukrajine i njenog pokušaja da anektira deo suverene države", javile su agencije.

"Uprkos uzdržanosti i umerenosti organa državne vlasti Ukrajine i njenih oružanih snaga, situacija na teritoriji Autonomne Republike Krim nastavlja naglo da se pogoršava zbog aktivnosti Oružanih snaga i Crnomorske flote Rusije, bez obzira na sve pokušaje da se mirno reši konflikt", navela je ukrajinska skupština u rezoluciji za koju je glasalo 250 poslanika, prenela je agencija Ukrinform.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija nije izazvala krizu na Krimu, javio je AP.

Obraćajući se zvaničnicima Paraolimpijske asocijacije u Sočiju, predsednik Rusije je rekao da "Rusija nije inicirala, niti je izazvala teške okolnosti sa kojima ste svi upoznati", misleći na krizu u Ukrajini.

U međuvremenu, čelnik Komiteta ruske Državne dume za odnose sa nekadašnjim sovjetskim državama Leonid Slucki izjavio je da neke ruske vojne jedinice zauzimaju položaje na Krimu uoči održavanja referenduma na tom poluostrvu u Crnom moru i delovaće "samo u slučaju vojnog napada iz Kijeva".

"Sada ima nekoliko vojnih jedinica tamo koje zauzimaju pozicije u slučaju da bude nekog otpora, oružane agresije, vojne ekspanzije iz Kijeva", rekao je Slucki kasno sinoć za moskovsku radio-stanicu Eho.

Parlamentarac je dodao da bi ruski vojnici mogli biti potrebni ukoliko nedeljni referendum na Krimu dovede do iznenadne vojne intervencije iz Kijeva i naveo da je "to verovatno", prenela je agencija AFP.

Grupa posmatrača iz Evropske unije i Izraela pratiće referendum na Krimu, dok vlasti na poluostrvu razmatraju da će uputiti poziv OEBS-u da pošalje svoje posmatrače, pošto su iz sedišta organizacije u Beču ranije saopštili da referendum smatraju nelegitimnim, javila je agencija Itartas.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da će se vežbe sprovoditi do karaja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti.

Lideri zemalja Grupe 7 saopštili su da ne priznaju referendum o pripajanju Krima Rusiji, jer bi to predstavljalo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta i čitavog niza međunarodnih sporazuma koje je Rusija potpisala.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво