Читај ми!

Istorijski "minus" u SAD

Zbog ledenog vetra temperatura u SAD mogla bi da padne i do 60 stepeni ispod nule, upozoravaju meteorolozi. Čak 35 stepeni ispod nule izmereno u Fargu u Severnoj Dakoti. Škole zatvorene u mnogim gradovima. Ekstremna hladnoća i u Kanadi.

Talas ledenog vazduha, poznat kao "polarni vrtlog", zahvatio je veći deo SAD, donoseći istorijski niske temperature.

Na američkom srednjem zapadu, temperature su pale daleko ispod nule, a saobraćaj je otežan zbog snažnog vetra i snežnog pokrivača, koji mestimično dostiže visinu od 30 centimetara, prenosi AP.

Vlasti su zatvorile škole u više gradova, uključujući Čikago, Sent Luis i Milvoki, i upozorile meštane da, ukoliko mogu, ostanu kod kuće.

U Fargu, u Severnoj Dakoti, izmereno je 35 stepeni ispod nule, u Medisonu, u Viskonsinu, 21 stepen ispod nule, a u Mineapolisu, Indijanapolisu i Čikagu 15 stepeni ispod nule, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog ledenog vetra temperatura mogla da padne na čak 50 do 60 stepeni ispod nule.

Ovakva hladnoća već skoro dve decenije nije zabeležena u mnogim delovima SAD.

Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard proglasio je najviši nivo vanrednog stanja u saobraćaju, što znači da je svaka vožnja zabranjena, osim u hitnim slučajevima. Ta mera je poslednji put bila primenjena tokom snežne oluje 1978. godine.

Mnogi putevi u Ilinoisu su zbog nanosa snega zatvoreni, a na aerodromima na srednjem zapadu, uključujući one u Čikagu i Sent Luisu, otkazano je više od 1.000 letova.

U Sent Luisu, visina snežnog pokrivača dostigla je 25 centimetara, a na dugačkom spisku institucija koje su zatvorene jesu i muzej, zoološki vrt, tržni centri i bioskopi.

U celoj državi Minesoti zatvorene su škole, kao i u mnogim gradovima u Viskonsinu, Ilinoisu, Indijani i Ajovi.

Očekuje se da će sutra čak i u delovima Floride temperature pasti do tačke smrzavanja.

Meteorolozi su saopštili da hladan vazduh, koji se formira iznad Severnog pola ili polarnih regiona i koji se obično zadrži u Kanadi, ovog puta stiže i do SAD.

Snežne padavine, jak vetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili severoistok SAD, odneli su više od 16 života.

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena obolela od Alchajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво