Karzai: Civilne žrtve zbog greške u proceni

Velika greška u proceni nemačkih snaga rezultirala gubitkom života brojnih civila u prošlonedeljnim vazdušnim udarima NATO snaga u Avganistanu, rekao predsednik te zemlje Hamid Karzai.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai izjavio je da se veruje da je "velika greška" u proceni nemačkih snaga rezultirala gubitkom života brojnih civila u prošlonedeljnim vazdušnim udarima NATO snaga u Avganistanu.

"General Stenli Mekristal, komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, telefonirao mi je da se izvini i da naglasi da on nije dao naređenje za napad", rekao je Karzai u intervjuu za francuski "Figaro" koji prenosi agencija Rojters.

Akcija, u kojoj je američki vojni avion F-15, na poziv bio podrška nemačkim snagama i bombardovao kamione cisterne koje su oteli talibani, postala je "glavna tema" u Nemačkoj tri nedelja pre izbora.

Potparol nemačkog ministarstva odbrane Tomas Rabe izjavio je da je odluka za pokretanje vazdušnih udara bila bazirana na informaciji o prisustvu naoružanih talibana u blizini kamiona cisterni.

"Bazirano na informaciji koju smo imali, verovali smo da je taj udar bio ispravan, a ocena da mi nismo sposobni da vodimo borbe na terenu je apsurdna", izjavio je Rabe.

Noć otežala akciju

Potparol nemačkog ministarstva je rekao da se ne sme zaboraviti da se radilo o akciji usred noći sa posebni vidljivim uslovima i da nisu znali šta je neprijatelj planirao.

"Smatram da je odluka koju smo doneli u tom trenutku bila apsolutno pravilna", rekao je Rabe.

Međutim, Berlin je upozoravao, da je protiv ishitrenih odluka koje su za rezultat imale najveći broj izgubljenih ljudskih života u vojnim operacijama u koje je bila uključena nemačka vojska od Drugog svetskog rata, prenosi britanska agencija.

Talibani u Avganistanu zatražili su da Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za ljudska prava sprovedu istragu o vazdušnim napadima NATO na dva kamiona cisterne sa gorivom koje su u severnoj pokrajni Kunduz oteli pobunjenici.

Nema tačnih podata koliko je civila poginulo u prošlonedeljnom vazdušnom udaru u distriktu Čar Dara u provinciji Kunduz, mada avganistanska nevladina organizacija "Avganistan monitor rajt" procenjuje da je u tom napadu ubijeno 60 do 70 civila.

Talibani tvrde da je u vazdušnim napadima međunarodnih snaga ubijeno skoro 150 civila.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво