Bez libijske odštete za žrtve IRA

Članovi porodica žrtava eksplozija bombi Irske republikanske armije, koje su napravljene od eksploziva nabavljenog iz Libije, neće dobiti obeštećenje od Libije, izjavio sin Moamera Gadafija.

Libija neće platiti odštetu članovima porodica ljudi koji su stradali u eksplozijama bombi Irske republikanske armije (IRA) napravljenim od eksploziva nabavljenog iz Libije, izjavio je sin libijskog lidera Moamera Gadafija.

Libijski odgovor na zahteve za isplatu odštete biće kategorički negativan i to pitanje treba da reši sud, naglasio je Saif al-Islam u intervjuu za televizijsku stanicu "Skaj njuz", reagujući na saopštenje britanske vlade da će pomoći žrtvama bombaških napada u njihovim nastojanjima da dobiju obeštećenje, preneo je Bi-Bi-Si.

Britanska vlada je to saopštila nakon što je optužena da je, u strahu da bi mogla da ugrozi unosne trgovinske poslove sa Libijom, ranije odbijala da stane na stranu porodica žrtava bombi IRA.

Britanska vlada je od nedavno na meti oštrih kritika zbog popravljenih odnosa sa Libijom, a naročito otkako je Abdel Baset al Megrahi, jedini čovek koji je osuđen za rušenje američkog putničkog aviona kod Lokerbija 1988. godine, pušten iz zatvora u Škotskoj da se vrati u Libiju, pošto boluje od neizlečive bolesti.

Od vlasti u Tripoliju nadoknadu traži više od 100 osoba koje su na ovaj ili onaj način bile žrtve nasilja koje je, tokom 1980-ih i 1990-ih godina sprovodila IRA, piše Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Gordon Braun je do sada govorio da se njegova vlada neće mešati u to što je izazvalo optužbe da ne želi da ugrozi unosne trgovinske sporazume sa Libijom, ali će od sada britansko ministarstvo spoljnih poslova imati specijalizovano osoblje za pomoć žrtvama koje žele da naplate odštetu od Libije.

"Naš prioritet je bio da obezbedimo da Libija podrži borbu protiv terorizma i odustane od pravljenja nuklearnog oružja. Od kada je Libija odustala od nuklearnog programa, naši odnosi su se promenili. Upravo su ta pitanja, a ne komercijalni poslovi, dugo bili osnovna karakteristika naših odnosa sa tom zemljom", rekao je Braun.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи