Lisabonski ugovor menja diplomatiju EU

Evropa mora da ima sopstvenu spoljnu politiku prema drugim zemljama, a Lisabonski ugovor će značajno promeniti diplomatiju EU smatra evropska komesarka Benita Ferero-Valdner.

Evropska komesarka za spoljnu politiku Benita Ferero-Valdner smatra da će Lisabonski ugovor značajno promeniti evropsku diplomatiju.

"Živimo u umreženom, globalizovanom svetu u kojem mi kao Evropljani moramo da se dokazujemo prema drugim velikim zemljama i kontinentima. Moramo sopstvenu politiku unositi prema SAD, Rusiji, Kini, Japanu, Brazilu, Indiji, Južnoj Africi. To više ne može da učini niti jedna evropska država samostalno", poručila je komesarka u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Ferero-Valdner je objasnila da će sve za šta je bio nadležan aktuelni visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana biti objedinjeno njenom funkcijom komesara za spoljnu politiku, u cilju smanjenja birokratije.

Prema njenim rečima, zemlje EU trebalo bi da se ubuduće pojačano u kolektivu slože oko jednog cilja. To znači, kako navodi, da će biti manje mogućnosti za političare da koriste situaciju u svoje svrhe, jer će biti potrebno da se brže unesu u razgovore, i učestvuju u podsticanju ideja, ako se želi učestvovati u toj zajedničkoj politici.

Ferero-Valdner je ocenila da će evropska diplomatska služba biti veoma važna, i da će to biti značajna prilika za EU da u zemljama sveta bude prisutna.

Novi šef diplomatije EU moraće, kako je dodala, da bude jako kreativan, i dati ogroman radni doprinos.

"To je veoma naporan posao, u kojem je potrebno biti odlično povezan i u stalnom kontaktu sa svim šefovima diplomatija EU i sveta", poručila je bivša ministarka inostranih poslova Austrije, koja se kandidovala za mesto šefa UNESKO-a.

Dominacija "velikih" u spoljnoj politici EU

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger upozorio je ranije na mogućnost dominacije velikih država u budućoj spoljnoj politici Evropske unije.

Špindeleger je ocenio da će biti bitno kako će se male i srednje države postaviti i kako će osigurati bolju odbranu zajedničkih interesa u EU, koja će posle stupanja na snagu Lisabonskog ugovora o reformi Unije imati i svoju diplomatsku službu.

Austrijski ministar je izjavio da smatra da postoji potencijalna opasnost da interesi malih država budu zanemareni u okviru evropske diplomatske službe.

"Bolje je da na vreme budemo predostrožni i na sto bude stavljeno šta se želi, kako se može uticati na rešenja, i kako je moguće sopstvene ljude staviti na vodeća mesta u dipomatskoj službi", izneo je austrijski ministar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво