Читај ми!

Putin traži izvinjenje Holandije

Moskva traži izvinjenje od Holandije zbog privođenja ruskog diplomate Dmitrija Borodina u Hagu. Izvinićemo se ako je prekršeno pravo, poručuje Holandija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Holandije da se izvini zato što je u Hagu jedan ruski diplomata iz ruske ambasade priveden u policiju na ispitivanje.

"Ovo je teško kršenje Bečke konvencije", rekao je Putin u Indoneziji gde učestvuje na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

"Čekamo objašnjenje i izvinjenje, kao i kažnjavanje odgovornih", prenela je Putinovu izjavu agencija RIA Novosti.

Holandska vlada poručuje da će se izviniti, ali ako se utvrdi da je prekršeno pravo ruskog diplomate na imunitet.

"Ako istraga pokaže da je postupak policije bio u suprotnosti sa Bečkom konvencijom, Holandija će se izviniti Rusiji", rekao je portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako su agencije ranije javile, policija je upala u stan savetnika u Ambasadi Rusije u Hagu Dmitrija Borodina, jer su komšije navodno prijavile da se neko u tom stanu loše ponaša prema deci, a potom ga privela, zbog čega je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo Holandiji oštar protest.

Borodin je agenciji Itar Tas rekao da su ljudi u policijskim uniformama ušli u njegov stan u Hagu u noći između subote i nedelje, i da se nisu legitimisali.

Policajci su rekli da su komšije navodno prijavile da se neko loše ponašao prema deci u Borodinovom stanu.

Borodin, koji ima četvorogodišnju ćerku i dvogodišnjeg sina, dodao je da je policajce obavestio o svom diplomatskom statusu i pokušao da ih spreči da upadnu u stan.

Oni su ga, međutim, gurnuli na pod i stavili mu lisice na ruke.

Borodin tvrdi da su ga policajci udarili u glavu i da su ga odveli u policijsku stanicu, odakle ga je izbavio kolega iz Ambasade.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je povodom ovog incidenta uputilo oštar protest Holandiji.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи