Читај ми!

Egipat, nema mira na vidiku

Muslimansko bratstvo otkazalo nekoliko protesta u Kairu iz "bezbednosnih razloga". Vlada razmatra da zabrani taj islamistički pokret. Muhamed el Baradej napustio Egipat. Sukobima se ne nazire kraj.

20.00 - Najmanje 38 pristalica Muslimanskog bratstva poginulo u zatvorskoj pobuni, prenosi Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore.

18.24 - Muhamed el Baradej doputovao u Beč.

18.07 - Tokom jučerašnjeg nasilja širom Egipta stradalo 79 osoba, a povređeno 549, saopštila egipatska vlada.

17.34 - Doskorašnji potpredsednik egipatske vlade, nobelovac Muhamed el Baradej, navodno je u putu za Beč, preneo Si-En-En. Nema potvrde iz Beča.

16.31 - Muslimansko bratstvo otkazalo nekoliko protesta u Kairu iz "bezbednosnih razloga". Na nekim zgradama viđeni snajperisti.

16.02 - Načelnik Generalštaba Vojske Egipta Fateh el Sisi poručio Mursijevim pristalicama da "u Egiptu ima mesta za sve".

15.18 - Egipatska vlada razmatra bezbednosnu situaciju u zemlji i predlog da se zabrani Muslimansko bratstvo.

Iz "bezbednosnih razloga" otkazano nekoliko protesta Muslimanskog bratstva u Kairu. Snage bezbednosti i dalje upozoravaju da neće tolerisati napade na državu i institucije, a svet poziva na smirivanje situacije. Vlada razmatra situaciju u zemlji i predlog da se ukine Muslimansko bratstvo.

Posle krvavih sukoba i opsade jedne od najvećih džamija na svetu u centru Kaira, pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija su otkazale nekoliko protesta u Kairu "iz bezbednosnih razloga".

Kako su naveli, na nekim zgradama gde je trebalo da prođu protestne kolone viđeni su vojni snajperisti.

Tenzije dodatno pojačava informacija da je u pobuni u jednom zatvoru poginulo najmanje 38 zatočenih pristalica Muslimanskog bratstva.

Načelnik Generalštaba Vojske Egipta general Fateh el Sisi je u govoru pred vojnim i policijskim oficirima poručio pristalicama Muhameda Mursija da "u Egiptu ima mesta za sve". Vojni vrh je poručio i da ne planira da prepusti vlast.

Egipat je danas napustio i nobelovac Muhamed el Baradej, koji je na kratko bio i predsednik privremene vlade koju je postavila vojska.

Privremena vlada danas raspravlja o situaciju u zemlji, a premijer Hamez Beblavi je juče predložio da se pokret Muslimansko bratstvo, koji je zvanično nevladina organizacija, ukine i rasformira.

Na udaru će se naći i ljudi koji podržavaju, odnosno finansiraju rad ove organizacije, koja se osim političkim, bavi i socijalnom i zdravstvenom zaštitom, kao i obrazovanjem.

Egipatski premijer navodi da nema pomirenja sa onima "čije su ruke uprljane krvlju i koji su krenuli oružjem na državu i njene insitucije".

Policija je danas pretresala kuće članova Muslimanskog bratstva i u više gradova uhapsile najmanje 300 zvaničnika nižeg ranga te organizacije.

Na sajtu Muslimanske braće se navodi da su bezbednosne snage upale u kuće 34 zvaničnika i bivših poslanika, od kojih su sedmoricu uhapsili.

Veze sa Al Kaidom?

Državna informativna služba Egipta je optužila demonstrante za veze sa Al Kaidom, a zapadne medije optužila za pristrasno izveštavanje o sukobima snaga bezbednosti i demonstranata.

Situaciju dodatno podgreva i informacija da je u petak poginuo sin jednog od lidera Muslimanskog bratstva, duhovnog vođe pokreta Muhameda Badija, a pojavili su se snimci, kako demonstranata koji pucaju na policiju, tako i snimak gde vojska puca na nenaoružanog i nenasilnog demonstranta, koji je teško ranjen.

Od oko 1.000 uhapšenih demonstranta, 250 je optuženo za krivična dela ubistva, pokušaj ubistva i terorističke aktivnosti.

Među uhapšenima je i rođeni brat prvog čoveka Al Kaide Ajmana el Zavahirija, koji je rođen u Egiptu.

Svetski lideri su izrazili zabrinutost i osudili akcije policije na demonstrante, ali do sada nije bilo većih pritisaka na egipatske vlasti.

U Maroku su održane demonstracije podrške građanima Egipta u kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi.

Sjedinjene Države su otkazale vojnu vežbu u Egiptu, ali za sada nema naznaka da će biti ukinuta vojna pomoć SAD Egiptu, od 1,3 milijarde dolara. Egipat je posle Izraela najveći primalac vojne pomoći iz SAD.

Sa druge strane u Briselu će lideri EU raspravljati i o ukidanju pomoći Egiptu od milijardu evra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво