Читај ми!

Krvavi petak u Egiptu

Najmanje 80 ljudi poginulo širom Egipta tokom "Dana besa". Demonstranti u begu od egipatske vojske skakali sa mosta. Muslimansko bratstvo najavilo nove marševe, a vlada saopštila da nastavlja borbu protiv "malicioznog terorističkog scenarija".

09.45 - Vojska pregovara sa pristalicama Muslimanskog bratstva koji su opkoljeni u džamiji u centru Kaira. U petak uhapšeno oko 1.000 pristalica i pripadnika ovog pokreta, saopštila policija. 

00.13 - Pristalice Muslimanskog bratstva opkoljene u jednoj džamiji u centru Kaira. Vojska tvrdi da iz te džamije pucaju na vojnike, islamisti se plaše masakra. 

23.24 - Vojska na Trgu Ramzes uhapsila 263 naoružane osobe, pristalice Muslimanskog bratstva. 

22.59 - Širom Kaira još odjekuje paljba. U plamenu prostorije Crvenog polumeseca. Požar izazvale pristalice Muslimanskog bratstva.  

22.35 - Egipatska Treća armija dobila naređenje da razbije demonstracije na Sinaju, javljaju lokalne televizije. 

U najnovijim sukobima egipatskih bezbednosnih snaga i pristalica Muslimanskog bratstva poginulo je najmanje 80 ljudi. Žestoki sukobi bili su u prestonici Kairu, ali i na severu zemlje.

Policija je dobila odobrenje da koristi bojevu municiju kako bi zaštitila svoje pripadnike i ključne državne institucije, pošto su pristalice svrgnutog predsednika Muhameda Mursija zapalile zgradu lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira, kao i deo zgrade egipatske vlade u Kairu.

Napetost je tokom sukoba rasla, pa su u jednom trenutku demonstranti bežeći od egipatske vojske skakali sa mosta 6. oktobar. Širenju tenzija doprineo je i živi prenos sahrane policajaca koji su poginuli u velikim sukobima pre dva dana, na državnoj televiziji.

Egipatsku prestonicu su nadletali helikopteri, a pristalice Muslimantskog bratstva su ka njima mahali obućom, što predstavlja veliku uvredu u arapskom svetu.

Reporteri AP-a su objavili su fotografije na kojima su i demonstranti u okolini Ramzesovog trga bili naoružani.

Sukobi su se proširili i na sever zemlje. U Aleksandriji je poginulo pet ljudi, dok je 15 ranjeno, a u jednoj eksploziji je uništena i pruga nadomak Aleksandrije.

Današnji sukobi su okončani saopštenjem Muslimanskog bratstva koje je pozvalo pristalice da okončaju proteste. Ipak, u istom saopštenju taj islamski pokret je najavio nedelju svakodnevnih marševa uz poruku da "još nije gotovo".

U međuvremenu je iz egipatske vlade saopšteno da će borba protiv "malicioznog terorističkog scenarija" Muslimanskog bratstva biti nastavljena.

U Egiptu je na snazi dvanaestočasovni policijski čas.

Prelazna egipatska vlada uvela je sredu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbednosnih snaga s demonstrantima ubijeno najmanje 638 ljudi, a gotovo 4.000 povređeno. Mursijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u Egiptu da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba, a mnoge države su osudile nasilje u najvećoj arapskoj zemlji i preporučile svojim građanima da izbegavaju put u Egipat.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво