Читај ми!

Egipat na ivici građanskog rata?

Egipatska policija dobila dozvolu da puca bojevom municijom, dan pošto je u sukobima sa Mursijevim pristalicama ubijeno 638 ljudi. Savet bezbednosti pozvao sve strane da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba. Svet osuđuje nasilje.

00.43 - Muslimansko bratstvo pozvalo pristalice na nove proteste u petak. 

23.40 - Američki proizvođač automobila "Dženeral motors" zatvara svoja postrojenja u Egiptu na neodređeno vreme, zbog nemira u toj zemlji.

22.53 - Turska je opozvala svog amabasadora u Egiptu "zbog konsultacija", rekao turski šef diplomatije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta odobrilo je policiji da koristi bojevu municiju za zašitu svojih pripadnika i ključnih državnih institucija.

Odluka Ministarstva usledila je pošto su pristalice svrgnutog predsednika Muhameda Mursija zapalile zgrade lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira.

Nekoliko hiljada pristalica Muslimanskog bratstva upalo i zapalilo zgradu Vlade u Kairu.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv "terorističkog delovanja i sabotaža" koje su navodno izvodili pripadnici Mursijevog Muslimanskog bratstva.

Prelazna egipatska vlada uvela je sredu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbednosnih snaga s demonstrantima, prema podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 638 ljudi, a 3.994 povređeno. Mursijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u Egiptu da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba

Sukobe u Egiptu osudili su svi vodeći svetski zvaničnici, a američki predsednik Barak Obama otkazao je ranije planirane zajedničke vojne vežbe egipatske i američke vojske. SAD zahteva da se vanredno stanje ukine odmah.

Istovremeno, državni egipatski mediji preneli su da je Mursiju produžen pritvor za još 30 dana.

Mursi se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Do eskalacije poslednjih sukoba u Egiptu došlo je u sredu kada je policija odlučila da ukloni dva protestna kampa s Mursijevim pristalicama s ulica Kaira.

To je odmah izazvalo oružane sukobe, koji su se brzo preneli i na ostale kvartove egipatske prestonice.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво