Читај ми!

Smrt na ulicama Kaira

Egipat na ivici građanskog rata. Ubijeno 235 osoba, a više od 2.000 ranjeno, pošto je vojska proterala Mursijeve pristalice sa ulica Kaira. Muslimansko bratstvo tvrdi da ima više od 2.000 žrtava. Viceprmijer Muhamed el Baradej podneo ostavku. Svet šokiran. Spaljeno 40 crkava.

00.37 - Ovako noćas izgleda Kairo, snimljen iz vazduha. 

00.24 - Tokom nereda u Egiptu spaljeno 40 crkava. Papa Franja apelovao na Kopte da ostanu mirni. Policija, mahom, nije reagovala na napade na Kopte.

U sukobima snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija ubijeno je na stotine ljudi širom zemlje, mada se podaci o broju žrtava dramatično razlikuju.

Dok Muslimansko bratstvo tvrdi da je širom Egipta ubijeno više od dve hiljade ljudi, Ministarstvo zdravlja saopštava da je stradalo 235 osoba, a ranjena 2.001.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su u sukobima sa Mursijevim pristalicama poginula 43 policajca.

Izveštači svetskih TV stanica javili su da su snajperisti sa zgrada pucali u sve što hoda. Svedoče da je metak usmrtio i radnika hitne pomoći koji je došao da pomogne povređenima. Ubijeni su i snimatelj Televizije Skaj i novinarka lista Galf njuz.

Ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhamed Ibrahim rekao je da su dva glavna protestna kampa u Kairu u potpunosti očišćena. "Nećemo dozvoliti bilo koji drugi protest na bilo kom trgu u bilo kom mestu u zemlji", rekao je Ibrahim na konferenciji za novinare, prenosi Rojters

Uhapšeno je na stotine demonstranata, među kojima je i veliki broj lidera Muslimanskog bratstva.

U Egiptu je proglašeno vanredno stanje, koje će trajati mesec dana, a vojsci je naloženo da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbednosti.

U Kairu i deset provincija, od ukupno 27, uveden i policijski čas tokom noći, a piramide u Gizi i muzeji u Kairu i Aleksandriji biće privremeno zatvoreni.

Egipatski potpredsednik Muhamed el Baradej u međuvremenu je podneo ostavku zbog neslaganja sa odlukom vlasti da nasilno uklone protestne kampove pristalica svrgnutog predsednika. "Ne mogu da snosim odgovornost ni za jednu kap krvi", rekao je El Baradej.

El Baradej je razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koje je zatražio da što pre budu ukinuti vanredno stanje i policijski čas. "Nasilje nije rešenje i ono će samo još više udaljiti Egipat od ekonomskog oporavka", rekao je Keri.

Vlada u Kairu optužuje lidere Muslimanskog bratstva da su odgovorni za krvoproliće i poziva Mursijeve pristalice da poslušaju glas razuma.

Sukobi su počeli u sredu ujutru, kada su egipatske snage bezbednosti počele operaciju uklanjanja dva protestna kampa Mursijevih pristalica u Kairu.

Međunarodne organizacije i svetski zvaničnici u međuvremenu su osudili nasilje i apelovali na uzdržanost svih strana kako bi se izbeglo krvoproliće.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво