Papa za integraciju homoseksualaca

Homoseksualce ne treba osuđivati niti marginalizovati, već integrisati u društvo, poručio papa Franja. Istakao je da je zabrana ženama da budu sveštenici definitivna i da su "vrata crkve zatvorena" po tom pitanju.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je prvi pontif koji je javno poručio da homoseksualce ne treba osuđivati niti marginalizovati, već integrisati u društvo, kao i da su za žene "vrata crkve zatvorena".

U razgovoru sa novinarima u avionu na povratku iz Brazila, papa je u nedelju uveče branio homoseksualce od diskriminacije, preneo je Rojters.

Rekao je sa izraženom saosećajnošću da ne osuđuje homoseksualce, ali da osuđuje gej lobi, za koji kaže da predstavlja "ozbiljan problem".

Podsetio je na jednu od univerzalnih doktrina katoličke crkve koja kaže da dok homoseksualna orijentacija nije greh, homoseksualni čin jeste.

"Ukoliko je neka osoba gej i pri tom traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim", zapitao se papa.

"Katehizam Katoličke crkve to najbolje objašnjava. On kaže da oni ne smeju biti marginalizovani (zbog orijentacije), ali da moraju biti integrisani u društvo", rekao je papa na italijanskom.

"Problem nije imati takvu orijentaciju. Mi moramo biti braća. Problem je lobirati za takvu orijentaciju, problem su lobiji pohlepnih ljudi, politički lobiji, masonski lobiji, ima puno lobija. To je najveći problem", rekao je papa, odgovarajući na novinarsko pitanje o "gej lobiju" u Vatikanu.

Papa je rekao i da je zabrana Rimokatoličke crkve ženama da budu sveštenici definitivna, mada bi voleo da one imaju više udela u administrativnim poslovima i pastoralnim aktivnostima.

"Crkva je o tome donela stav i odgovor glasi ne - vrata su zatvorena", rekao je papa, prvi put javno o pitanju da li žene mogu biti sveštenici.

Papa se vratio u Rim u ponedeljak nakon trijumfalne sedmodnevne turneje u Brazilu koja je kulminirala ogromnim okupljanjem vernika na čuvenoj plaži Kopakabani u Rio de Žaneiru, uz procenu organizatora da je na skupu bilo više od tri miliona ljudi.

Papa je u avionu sa novinarima koji su ga pratili na putu, razgovarao 80 minuta, i to je, kako novodi britanska agencija, bila njegova prva konferencija za "sedmu silu" otkako je izabran za pontifa u martu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво