Читај ми!

SAD "zarobio" Snoudena u Rusiji

Bivši saradnik NSA Edvard Snouden otići će iz Rusije čim bude mogao, rekao Vladimir Putin. SAD zaplašio sve druge zemlje, pa niko neće da ga primi, što znači da ga je Amerika suštini, zarobila na našoj teritoriji, ocenio Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, koji se već tri nedelje nalazi na moskovskom aerodromu, otići iz Rusije čim bude mogao.

Putin je optužio Vašington da sprečava odbeglog bivšeg agenta da napusti Rusiju u koju je stigao 23. juna iz Hong Konga, prenose agencije.

"On je došao na našu teritoriju nepozvan. SAD je zaplašio sve druge zemlje, niko neće da ga primi, što znači da su ga je Amerika, u suštini, sama zarobila na našoj teritoriji", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da je uočio znake da Snouden razmišlja da prekine "političku aktivnost" usmerenu protiv SAD.

U međuvremenu, predsednik Spoljnjopolitičkog odbora Dume Aleksej Puškov je istakao je da SAD nikada neće dozvoliti da Snoudenu bude uručena Nobelova nagrada, nakon što ga je profesor sociologije na švedskom univerzitetu Umeo, Stefan Svalfors, predložio za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Itar-Tass.

U pismu koje je poslao norveškom Komitetu za dodelu Nobelove nagrade, a koje je objavljeno u švedskom listu Vesterbotens Kuriren, profesor kaže da je predložio Snoudena zbog "junačkog pokušaja, a uz ogromnu ličnu žrtvu, da rasvetli opsežno špijuniranje preko kompjuterske mreže koju sprovodi američka Nacionalna bezbednosna agencija.

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, NSA "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво