Читај ми!

Fukušima, ponovo povećana radioaktivnost

Nagli rast nivoa toksičnih radioaktivnih supstanci zabeležen u poslednja tri dana u podzemnim vodama kod japanskog nuklearnog postrojenja "Fukušima". Kompanija TEPKO još ne zna šta je uzrok povišene radijacije.

U podzemnim vodama kod japanskog nuklearnog postrojenja "Fukušima", koje je pretrpelo havariju nakon zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine, u protekla tri dana zabeležen je nagli rast nivoa toksičnih radioaktivnih supstanci, saopštila je Tokijska distribucija (TEPKO).

Uzorci su pokazali da je nivo prisustva kancerogenog "cezijuma-134" više od 90 puta veći nego što je bio u petak, kada je iznosio 9.000 bekerela po litru, obelodanio je TEPKO.

Nivo "cezijuma-137" juče je iznosio 18.000 bekerela po litru, što je 86 puta više nego krajem prošle nedelje, navodi se u saopštenju.

"Još ne znamo zašto je nivo radijacije skočio, ali nastavljamo sa naporima kako bismo sprečili dalje širenje kontaminacije", rekao je portparol kompanije TEPKO.

Prema vladinim smernicama, dozvoljena količina "cezijuma-134" je 60 bekerela po litru, a "cezijuma-137" 90 bekerela po litru.

Kada se jednom unesu u organizam, ove supstance se nagomilavaju u mišićima i kostima i veruje se da izazivaju rak.

Nova očitavanja usledila su dva dana pošto je TEPKO saopštio da je prisutna količina tritijuma, radioaktivnog izotopa hidrogena koji se koristi za izradu satova koji svetle u mraku, desetostruko veća nego što je dozvoljeno.

Ove supstance, koje su oslobođene usled topljenja reaktora u "Fukušimi" posle snažnog cunamija u martu 2011. godine, nisu se apsorbovale u zemljištu i dospele su do podzemnih voda.

Podzemne vode obično otiču u more, što znači da bi te materije mogle da se uliju u okean, da ugroze biljni i životinjski svet pod morem i, konačno, da ugroze ljude koji jedu morske plodove.

TEPKO je prošlog meseca saopštio da veruje da su podzemne vode uglavnom zagađene betonom i čelikom, ali je danas obelodanio da nivo tritijuma u morskoj vodi u blizini kompleksa havarisane elektrane raste od maja i da je, prema uzorku od prošle srede, dostigao rekordnu visinu u poslednje dve godine.

Opasnost od radijacije posle katastrofe koja je zadesila "Fukušimu" prinudila je desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove, a neki se od tada još nisu vratili.

Iako ne postoje zvanični podaci da su radioaktivne materije koje se izlivaju posle havarije ikoga do sada usmrtile, prirodna katastrofa koja je to izazvala odnela je više od 18.000 života i jedna je od najvećih tragedija koje su zadesile Japan u mirnodopska vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара