Читај ми!

Boston, dan posle masakra

U velikim američkim gradovima pojačane mere bezbednosti posle bombaškog napada u Bostonu. Tri osobe poginule, a više od 170 ranjeno u napadima koje FBI tretira kao terorističke. Ambasada Srbije u Vašingtonu saopštila da nema podataka da je među žrtvama ili ranjenima bilo naših državljana.

23.21 - Policija u Bostonu ponudila nagradu od 50 hiljada dolara za informaciju koja bi pomogla u hapšenju osumnjičenih za napad, javlja AP.

23.02 - Nema naznaka da je bombaški napad deo neke veće zavere, kaže američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano.

22.20 - Policija identifikovala drugu od tri žrtve napada tokom Bostonskog maratona kao 29-godišnju menadžerku restorana Kristl Kembel.

18.30 - Eksploziv je bio smešten u ekspres loncima zapremine šest litara koji su se nalazili u crnim torbama od grubog platna, rekao neimenovani zvaničnik, prenosi AP. Kako je dodao, eksploziv koji je bio postavljen na zemlju, bio je pomešan sa metalnim krhotinama, ekserima i kugličnim ležajevima.

17.39 - S obzirom na informacije kojima sada raspolažemo, FBI ovaj napad istražuje kao akt terorizma, rekao je američki predsednik Barak Obama. "Ovo je bio kukavički, podmukli napad", kaže Obama.

Posle bombaškog napada u Bostonu, pojačane su mere bezbednosti u Americi. U napadu su poginule tri osobe, a više od 176 ranjeno, od kojih je 17 u kritičnom stanju. Ambasada Srbije u Vašingtonu saopštava da nema podataka da je među žrtvama ili ranjenima bilo državljana Srbije. Niko za sada nije preuzeo odgovornost.

Šef tima koji vodi istragu, agent Rik Delorije, rekao je da će Američki Federalni istražni biro (FBI) sprovesti istragu o terorističkom napadu u Bostonu u celom svetu, dok ne budu pronađeni odgovorni za taj zločin.

Agent Delorije je u obraćanju novinarima istakao da FBI nema podataka o novim pretnjama bombaškim napadima u Americi.

Vatrogasci i policija pronašli su još dve eksplozivne naprave, koje nisu detonirane nedaleko od cilja bostonskog maratona, izjavio je senator Bil Kiting.

Kiting, koji je član kongresnog komiteta za unutrašnju bezbednost, izjavio je da je jedna naprava pronađena u hotelu, ali nije precizirao lokaciju druge naprave, javio je Si-En-En. Kiting je ocenio da je napad u Bostonu bio "sofisticiran, koordinisan i dobro planiran".

Komanda vatrogasaca potvrdila je da je pronađena još jedna ekplozivna naprava, a izvor iz Federalnih službi bezbednosti potvrdio je da stručnjaci rade na demontiranju jedne eksplozivne naprave koja je manja od dve koje su eksplodirale i u njoj nema šrapnelskog punjenja.

Lokalni mediji u Bostonu javili su da ekipe sa psima tragačima detaljno pretražuju centar grada.

Američki mediji navode da je veliki broj ljudi u bolnicama gde im se pruža pomoć nakon povreda nastalih u eksplozijama, a da se 17 osoba nalazi u kritičnom stanju.

Među nastradalima je jedan osmogodišnji dečak, a policija je tokom dana identifikovala još jednu žrtvu napada kao 29-godišnju menadžerku restorana Kristl Kembel.

Foks njuz preneo je da je u jednoj od bostonskih bolnica izvršeno više amputacija građanima koji su povređeni u napadu.

"Mnogo žrtava ima teške povrede, većim delom u donjim ekstremitetima, koji su pogođeni delovima metala, koji uključuju šrapnele i eksere kao delove eksplozivne naprave", rečeno je u jednoj bolnici.

Iako još uvek nema naznaka ko je izvršio napad, američki predsednik Barak Obama naredio je federalnoj vladi da pomogne lokalnim vlastima da zaštite narod i poručio da će oni koji su to uradili "osetiti punu snagu pravde".

Bombaški napad u Bostonu, Obama je okarakterisao kao "gnusan i kukavički čin", nazvavši ga po prvi put danas terorističkim napadom.

"Trebaće nam vreme da se otkrije ko je to uradio, ali uspećemo i privešćemo pravdi onoga ko je odgovoran za ovo. Još ne znamo da li je ovo akt pojedinaca ili organizacije i čim bude novih informacija biće saopštene", rekao je Obama na kratkoj konferenciji za novinare u Beloj kući.

Američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano izjavila je da nema naznaka da je bombaški napad u Bostonu deo neke veće zavere.

Napolitano je rekla da i pored toga vlasti savetuju oprez, istakavši da će ostati na snazi povišene mere bezbednosti, naročito na velikim saobraćajnim čvorištima, na kojima boravi mnogo ljudi.

Agencija AP prenosi da je policija u Bostonu ponudila nagradu od 50 hiljada dolara za informaciju koja bi pomogla u hapšenju osumnjičenih za jučerašnji napad.

Televizije u SAD javljaju da je jedan dvadesetogodišnji Saudijac zadržan kao "osoba od interesa", ali nije zvanično osumnjičen za napad.

Takođe, Si-En-En navodi da je na periferiji Bostona izvršen pretres jednog stana, ali da u ovom trenutku nije poznato da li je to stan privedenog državljanina Saudijske Arabije koji se u SAD nalazi na osnovu studentske vize.

Iako predsednik SAD Obama nije pominjao termin "teroristički napad", FBI tretira eksplozije u Bostonu kao terorističke napade, javio je Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore iz Biroa.

Posle eksplozije na maratonu, u Bostonu je izbio i požar u muzeju i Biblioteci "Džon Ficdžeral Kenedi", gde nije bilo povređenih. U prvi mah se mislilo da je to bila treća eksplozija, ali je kasnije Si-En-En, pozivajući se na policijski izvor, javio da je u biblioteci izbio požar i da nije bila meta bombaškog napada.

Mere bezbednosti su od sinoć pojačane u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu, San Dijegu, Atlanti i Las Vegasu.

Deo njujorškog aerodroma La Gvardija evakuisan je danas privremeno zbog informacija da se na njemu nalazi sumnjiv paket. Si-Bi-Es je javio da je evakuisan gornji nivo zgrade u kojoj se nalazi centralni terminal vazdušne luke.

Na predstojećim sportskim događajima u SAD, kao što su konjički Kentaki derbi i automobilski Indijanapolis 500, biće pooštrene bezbednosne mere zbog eksplozija na Bostonskom maratonu. 

Pakistanski talibani, koji su preuzeli odgovornost za neuspeli napad automobilom bombom na Tajms skveru u Njujorku 2010. godine, negirali su bilo kakvu povezanost sa eksplozijama na maratonu u Bostonu.

"Verujemo u napade na SAD i njihove saveznike, ali nismo umešani u ove napade", izjavio je portparol grupe Tehrik e taliban Pakistan Ehsanulah Ehsan, prenela je agencija AFP.

"Nismo povezani sa ovim eksplozijama, ali ćemo nastaviti sa napadima gde god je to moguće", dodao je Ehsan.

Svet osuđuje napad, Putin ponudio pomoć

Evropska unija, NATO i državnici oštro su osudili teroristički napad na maratonu u Bostonu i uputili saučešća porodicama žrtava.

"Osuđujem užasan napad u Bostonu i duboko žalim zbog tragičnog ishoda i gubitka nevinih života. Oni koji su odgovorni za ovaj zločin biće izvedeni pred lice pravde", naveo je u saopštenju predsednik EU Herman van Rompej.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da su "namerno gađani muškarci, žene i deca", istakavši da je EU uz vladu SAD i narod u osudi tog napada.

Šef Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da "terorizam nikada nije opravdan" i da je EU sa američkim prijateljima.

Generalni sekretar NATO-a general Anders Fog Rasmusen "duboko je šokiran" napadom i izrazio je saučešće porodicama ubijenih.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je spremnost Rusije da pruži pomoć američkim vlastima u istrazi.

Putin je, osuđujući taj "varvarski čin", istakao da "borba protiv terorizma zahteva aktivnu koordinaciju cele svetske zajednice", prenela je agencija Itar-tas.

Italijanski premijer Mario Monti osudio je napad nazvavši ga "kukavičkim činom", dok je predsednik Francuske Fransoa Oland izrazio "solidarnost Francuske sa američkim vlastima i narodom".

I avganistanski predsednik Hamid Karzai najoštrije je osudio napad na maratonu u Bostonu i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво