Читај ми!

Dan Sunca u znaku atomske napetosti

Pjongjang proslavio Dan Sunca, godišnjicu rođenja Kim Il Sunga. Strahovanje da će danas lansirati balističku raketu, pokazalo se neopravdanim. Pretnjama raktenim napadom režim u Pjongjangu želi da natera međunarodnu zajednicu da pregovara s njom kao sa nuklearnom silom i ravnopravnim partnerom, smatraju stručnjaci.

Severna Koreja proslavila je Dan Sunca, odnosno 101 godinu od rođenja Kim Il Sunga, osnivača države i dede sadašnjeg lidera Kim Džon Una.  Uprkos bojazni da bi baš danas mogla da lansira balističku raketu, to se nije dogodilo.

Ulice Pjongjanga bile su prepune ljudi koji državni praznik slavili sportskim nadmetanjima, izložbama cveća i igranjem na svečano ukrašenim trgovima. Vernost porodici Kim i državi pokazali su polaganjem cveća kod bronzanih statua bivših lidera i obilaskom obnovljene memorijalne palate.

Pjongang je današnji dan bio okrenut je samo obeležavanju državnog praznika i sećanju na večnog vođu Kim Il Sunga. Da naslednik i mladi lider Kim Džong Un ne odustaje od svojih planova, pokazuje prkpagandni video-snimak plana napada na Sjedinjene Države, prema kome će nuklearne bombe pasti na Vašington, Los Anđeles, Havaje i neodređenu lokaciju u središnjem delu Amerike, na području savezne države Arkanzas.

Na korejskom poluostrvu, nema znakova da se agresivni Pjongjang sprema da napadne, tvrde u Južnoj Koreji. U zemlji koja je formalno još u ratnom stanju sa Severom, održavaju se antiratni protesti ali i preduzimaju mere protiv terorizma. Brine ih što njihov prvi sused odbija da sedne za pregovarački sto.

"Pratimo pažljivo sve njihove poligone. Nikakvi posebni znaci za lansiranje rakete nisu primećeni", kaže južnokorejski ministar odrane Kim Kva Jin.

Stručnjaci smatraju da Pjongjang ne poseduje rakete sposobne da dopru do kontinentalnog dela SAD i da je cilj samo jedan.

"Severna Koreja ovakvim ponašenjem želi da osnaži režim mladog vođe i natera međunarodnu zajednicu da pregovara s njom kao sa nuklearnom silom i ravnopravnim partnerom", ocenjuje analitičar Ema Kembel.

SAD i Japan su juče ponudili Severnoj Koreji nove pregovore kako bi se razrešila sve opasnija kriza u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga, koji uključuje atomske bombe i balističke projektile.

Međutim, Tokio i Vašington zahtevaju od te izolovane komunističke zemlje da prvo smanji sadašnje tenzije i vrati se poštovanju ranijih sporazuma.

Novinar spoljnopolitičke redakcije lista Politika Nenad Radičević rekao je za RTS da Pjongjang ne želi da ti pregovori budu uslovljeni ukidanjem njenog nuklearnog programa. Oni, pre svega, žele pregovore kako bi joj i Amerika, eventualno, finansijski pomogla.

"Ono što radi Kim Džong Un, iako izgleda čudno, veoma odgovara američkim geostrateškim interesima, jer su Amerikanci prvi put rasporedili izuzetne trupe u blizini Korejskog poluostrva, u neposrednoj blizini Kine", istakao je Radičević.

Kratka biografija "velikog vođe"

Kim Il Sung je rođen u hrišćanskoj porodici na području sadašnje Severne Koreje, koja je tada, pre 101 godinu, bila pod japanskom okupacijom.

Osnovao je Savez komunističke omladine Koreje 1927. godine, a član KP postao je četiri godine kasnije.

Organizaova je Korejsku oslobodilačku armiju, koja se borila protiv japanske okupacije.

Osnivač je i Korejske radničke partije, a Demokratsku Narodnu Republiku Koreju proklamovao je 1948. godine. Umro je 1994. godine.

Nasledio ga je sin Kim Džong Il, koji je umro 2011. godine, a na čelu Severne Koreje sada je njegov sin, odnosno unuk "velikog vođe" Kim Džong Un.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво