Читај ми!

Počeo pontifikat pape Franje

Molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu papa Franja počeo svoj pontifikat. Novi papa, sin italijanskih imigranata, odricao se luksuza koje su uživali prethodni nadbiskupi Buenos Ajresa.

Papa Franja počeo je danas svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa poreklom iz Latinske Amerike.

Italijanska televizija RAI prenela je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, jutros oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je 30 minuta kasnije.

Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva ceo Rim".

Izvori u Vatikanu su, kako je prenela agencija Rojters, najavili da će papa Franjo uskoro posetiti Benedikta XVI, a neposredno nakon obraćanja vernicima papa Franja je nazvao svog prethodnika, koji sada nosi titulu "pape u miru".

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi saopštio je sinoć da će novi papa vrlo verovatno imenovati novog državnog sekretara u kojeg će, kako je naveo, imati poverenja. Dosadašnji državni sekretar Tarcisio Bertone podneo je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, prvi papa jezuita i prvi posle više od 1.000 godina koji poreklom nije iz Evrope, odlučio je da sebi uzme ime Franja po Svetom Franji Asiškom, skromnom fratru koji je posvetio život siromašnima.

Bergoljo (76), za koga se kaže da je 2005. godine bio na drugom mestu kada je izabran papa Benedikt XVI, izabran je već u petom glasanju da zameni prvog pontifeksa koji je podneo ostavku u 600 godina. U poslednjih sto godina, brže su izabrani samo Benedikt, Jovan Pavle 1978. i Pije XII 1939. godine.

Izbor Franje oduševio je Latinoamerikance, koji su, iako čine 40 odsto katolika na svetu, dugo bili slabo zastupljeni u vrhovima crkve.

Novi papa, sin italijanskih imigranata, odricao se luksuza koje su uživali prethodni nadbiskupi Buenos Ajresa. Živeo je u skromnom stanu, često se na posao vozio autobusom, svoje obroke je kuvao sam i redovno je posećivao slamove glavnog grada.

Kao 226. papa, Franja je nasledio katoličku crkvu koju potresaju skandal seksualnog zlostavljanja, unutrašnja podeljenost i opadanje broja vernika u delovima sveta u kojima je hrišćanstvo vekovima bilo čvrsto utemeljeno.

Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio pre dve sedmice, agencije su javile da će Franja još neko vreme morati da pričeka na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji.

Do tada će živeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u koju su smešteni i ostali kardinali koji su učestovali u njegovom izboru.

Bi-Bi-Si je javio da će prvo putovanje novoizabranog pape biti u Brazil, jula ove godine gde će učestvovati na obeležavanju Svetskog dana mladih.

Svetski lideri čestitali su sinoć papi Franji izbor, a danas je to učinio i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i kineski zvaničnici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво