Читај ми!

Konklava bira novog papu

Konklava koja će izabrati novog rimokatoličkog poglavara u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu počinje u 17 časova. Prvi među kardinalima, Anđelo Sodano, služiće svečanu misu povodom izbora rimskog pontifeksa.

U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu u 17 časova počeće konklava koja će izabrati novog rimokatoličkog poglavara, javlja Verska informativna agencija (VIA).

Misa koja prethodi konklavi za izbor pape, počela je jutros u Bazilici svetog Petra u Vatikanu, u prisustvu kardinala.

Misu za izbor rimokatoličkog poglavara vodi kardinal Anđelo Sodano. Hiljade vernika okupilo se jutros u osam sati da bi prisustvovali toj misi.

Kardinali s pravom glasa, njih 115, koji su mlađi od 80 godina, danas će u 16.30 ući u Sikstinsku kapelu gde će biti zatvoreni dok ne izaberu 266. papu nakon povlačenja Benedikta XVI 28. februara.

Kardinali će zatim položiti zakletvu da će "čuvati tajnu o svemu što je direktno ili indirektno u vezi sa glasanjem i ishodom glasanja".

Prema tradiciji, nakon ulaska kardinala u kapelu, vrata se zaključavaju kao što i sama reč konklava znači "pod ključem".

Konklavom će rukovoditi kardinal Đovani Batista Re, a sreda je prvi "puni dan rada konklave", sa dva prepodnevna i dva popodnevna glasanja, navodi VIA.

Tako će biti i u četvrtak i petak, ukoliko nijedan od kardinala ne dobije dvotrećinsku većinu – 77 od 115 glasova.

Ukoliko papa ne bude izabran do subote, tog dana konklava neće zasedati. U nedelju će se, nakon bogosluženja, posle podne nastaviti glasanje. Ako se i tada, nakon novih sedam glasanja ne izabere papa, pravi se pauza.

Ako papa ne bude izabran nakon 34 glasanja, tada će se kardinali odlučivati za jednog od dvojice kardinala koji su dobili najviše glasova.

U proteklih 100 godina, nijedna konklava nije trajala duže od pet dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи