Читај ми!

Podrška srpskom predsedavanju GS UN

Na sastanku Visokog saveta predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Parizu data podrška srpskom predsedavanju GS UN i formulisani strateški saveti u vezi sa najvažnijim globalnim temama u nadležnosti ovog tela.

U Parizu su, na sastanku Visokog saveta predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, formulisani strateški saveti u vezi sa najvažnijim globalnim temama u nadležnosti ovog tela i data je podrška srpskom predsedavanju GS UN.

Ključne teme sastanka bile su globalni odgovor na ekonomsku krizu i nova razvojna politika za period posle 2015. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika GS UN Vuka Jeremića.

Razmotrena je politička i ekonomska situacija u Evropi, kao i najnoviji razvoj događaja u istočnoj Aziji i Africi, a razgovaralo se i o unapređenju privrednih veza sa Latinskom Amerikom.

Poseban akcenat stavljen je na građenje širokog konsenzusa za intervenciju UN u Maliju, koja za cilj ima iskorenjivanje radikalnog islamskog terorizma i očuvanje teritorijalnog integriteta ove države članice UN.

Jeremić je Tanjugu rekao da srpsko predsedavanje očekuju veliki izazovi u narednih šest meseci, od organizovanja brojnih tematskih debata, od kojih je prva 10. aprila o međunarodnim krivičnim ad hoc tribunalima, do održavanja nekoliko međunarodnih konferencija u Njujorku.

Jeremić je istakao da sastanci Visokog saveta daju dodatni kredibilitet i autoritet srpskom predsedavanju GS UN i Srbiji na internacionalnoj pozornici, naglasivši da samo kroz građenje dobrog radnog odnosa sa ključnim međunarodnim akterima, Srbija može da ojača svoju poziciju i težinu u međunarodnoj zajednici.

Jedan od zaključaka sastanka Visokog saveta je da se pristupi izradi strateškog dokumenta "Izazovi za UN u 21. veku", koji će biti jedan od ključnih pisanih tragova i legata srpskog predsedavanja Generalnom skupštinom.

U Visokom savetu predsednika GS UN nalaze se između ostalog ekonomista Džefri Saks, bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, nekadašnji španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos, Tidiane Gadio, bivši dugogodišnji ministar spoljnih poslova Senegala, Hasan Virajuda bivši šef diplomatije Indonezije, Mišelin Kalmi Rej bivša predsednica Švajcarske, Hose Migel Insulsa, generalni sekretar Organizacije američkih država.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара