Читај ми!

Pjongjang, bedno uništenje neprijatelja

Vojska Severne Koreje upozorila komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji da će njegove snage biti "suočene s bednim uništenjem" ukoliko budu izvele predviđene vojne vežbe sa južnokorejskom vojskom.

Severna Koreja je upozorila komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji da će njegove snage biti "suočene s bednim uništenjem" ukoliko budu izvele predviđene vojne vežbe sa južnokorejskom vojskom, javili su državni mediji na Severu.

Istovremeno severnokorejska agencija KCNA je prenela da je vođa Kim Džong Un nadgledao vojne veže, što je bila njegova treća inspekcija jedinica tokom poslednjih nedelja napetosti među susedima, nakon što je Pjongjang izvršio probu nuklearne bombe.

Upozorenje američkim snagama preneo je u pograničnom mestu Panmundžom šef delegacije severokorejske vojne misije Pak Rim Su telefonom komandantu američkih snaga generalu Džejmsu Turmanu, prenela je KCNA.

Direktne poruke severokorejske misije američkom komandantu su veoma retke u pograničnom mestu Panmundžon, gde se inače održavaju povremeni sastanci predstavnika dve Koreje.

Severna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.

Komande američkih i južnokorejskih snaga planiraju održavanje godišnjih vežbi sa kompjutersom simulacijom, nazvanim "Ključno rešenje", od 11. do 25. marta u kojima će usčestvovati 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih vojnika.

Komande takođe planiraju da održe zajedničke vežbe "Mladi orao" sa manevrima na zemlji, vodi i vazduhu. Oko 200.000 južnokorejskih trupa i 10.000 američkih vojnika će učstvovati u dvomesečnim vežbama koje počinju 1. marta.

"Ukoliko vaša strana izazove agresivni rat održavanjem neozbiljnih vojnih vežbi...u ovo opasno vreme, od tog momenta vaša sudbina će visiti o koncu", rekao je Pak.

"Bolje bi vam bilo da imate na umu da je to potpaljivanje rata osuđeno na suočavanje sa bednim porazom", prenele su agencije upozorenje Pjongjanga.

Vašington i Seul redovno održavaju vojne vežbe za koje tvrde da su isključivo odbrambene prirode. Severna Koreja je pojačala ratobornu retoriku poslednjih meseci prema SAD i Južnoj Koreji i tvrdi da njihove vežbe predstavljaju pripremu za invaziju na Sever.

Istovremeno je i Pjongjang pojačao vojne aktivnosti poslednjih meseci, posebno od decembra kada je izveo lansiranje rakete dugog dometa, koje je Savet bezbednosti kaznio proširenjem sankcija. Od tada Pjongjang održava visok stepen uzbune i stalne vojne vežbe duž granice s Jugom.

KCNA je javila da je njeg vođa Kim Džong Un sa najvišim vojnim komandantima posmatrao manevre borbenih aviona i vežbe padobranaca. Agencija navodi da je on pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrzaju pripreme za polazak u akciju i da sve vreme budu maksimalno u stanju pripravnosti.

"Kada jednom neprijatelj učini provokaciju vi trebate da dejstvujete punom borbenom snagom i da im zadate smrtonosne udarce... i rasturite njihove uporišta agresije", prenela je Kimove reči KCNA.

Agencija nije navela kada je održava ta vežba ali se veruje da je to bilo juče.

KCNA je prenela da je Kim takođe nadgledao vežbu taktičkog napada kombinovanog sa granatiranjem bojevom municijom.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво