Читај ми!

Česi za srpsko Kosovo

Pod parolom "Kosovo je srpsko" u Pragu održan protest udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu". Niko nema pravo da menja granice država silom i prinudom, poručuju iz te organizacije.

Češko udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu", povodom pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, organizovalo na Vaclavskom trgu u Pragu, protest pod parolom "Kosovo je srpsko". Sličan skup juče je održan u Varšavi.

Aktivisti češkog udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu" kao i ranijih godina pred i na godišnjicu osamostaljenja Kosova okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava.

U masi su se vijorile srpske zastave a ispred spomenika razvili su veliki transparent sa porukom "Kosovo je Srbija".  Praški protest protiv kršenja međunarodnog prava i "otimanja Kosova Srbiji" organizovali su aktivisti uglavnom iz češke opozicione levice, na čelu sa regionalnim liderom čeških opozicionih socijaldemokrata, poslanikom Jaroslavom Foldinom koji je i počasni predsednik Prijatelja Srba na Kosovu.

"Mi smo prošli kroz ovo što je doživela i Srbija. Godine 1938. kada su nas prodali naši današnji partneri iz Evropske unije i NATO",  podsetio je Foldina na Minhenski sporazum koji je omogućio Hitleru da rasparča Čehoslovačku.

Na demonstracijama su se osim socijaldemokrata pojavili i političari iz male stranke oko novog predsednika Češke, Miloša Zemana, koji takoše, kao i njegov prethodnik, odlazeći predsednik Vaclav Klaus, oštro odbija to što je Češka priznala Kosovo.

Tokom predsedničke kampanje, optužio je Kosovo da je teroristički režim koji finansiraju narkomafije.

Foldina je danas ponovo izrazio oštar protest zbog nezavisnosti Kosova, meĐutim uoči današnjih demonstracija osporio je pisanje nekih medija u Srbiji da će Zeman kao predsednik pokrenuti  povlačenje češkog priznanja Kosova.

Jučerašnji skup u Varšavi organizovalo je udruženje "Poljaci za srpsko Kosovo", koje je u pozivnici za protest navelo da "Poljaci dobro znaju šta znači rasparčavanje države i otimanje istorijskih zemalja".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво