Читај ми!

Bitka za Mali

Francuske motorizovane snage i islamisti počeli borbe na severu Malija. Na bojnom polju oko 2.500 francuskih vojnika i najmanje 1.000 islamista.

19.40 - Islamisti, koji su na jugu Alžira oteli 41-og stranca, zahtevaju prekid francuske vojne operacije protiv islamista na severu Malija u zamenu za bezbednost talaca, javlja mauritanska agencija ANI.

18.45 - Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Fatou Bensouda formalno otvorila istragu o zločinima na području Malija od početka sukoba u januaru prošle godine.

15.25 - Francuski specijalci napali islamiste u gradu Dijabala, na severu Malija, čime je označen početak ofanzive protiv oko 1.000 islamista koji se nalaze u tom delu države.

Francuske kopnene trupe raspoređene u Maliju napreduju ka severnim teritorijama koje su pod kontrolom islamista. Počeo sukob sa islamističkim militantnim aktivistima, saopštili su francuski vojni zvaničnici.

"Francuske kopnene trupe napreduju ka severu", rekao je francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan Radiju RTL, dan pošto je Francuska otpočela kopnenu ofanzivu u svojoj bivšoj koloniji, koja označava drugu fazu intervencije započete u petak vazdušnom kampanjom.

Le Drijan je saopštio i da francuska intervencija teče po planu, ali da će borba biti "duga i teška", preneo je AFP.

"Malo je teže na zapadu gde se suočavamo sa najtvrdokornijim, najfanatičnijim i najorganizovanijim grupama", rekao je Le Drijan, napomenuvši da se u zapadnoj zoni nalazi više od 1.000 islamističkih pobunjenika koji bi mogli da dobiju i pojačanje.

Francuska je od početka svesna da će to biti veoma teška operacija, rekao je ministar odbrane.

Francuska je počela vojnu intervenciju u Maliju pošto su islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom, koji od marta kontrolišu severni deo bivše francuske kolonije, počeli da napreduju ka prestonici, od koje su sada udaljeni oko 400 kilometara.

Neki strahuju da bi uspostavljanje islamističke kontrole nad većom teritorijom Malija moglo da pretvori taj region u zonu iz koje bi bili izvođeni teroristički napadi na Zapad.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je na konferenciji u Dubaiju saopštio tri cilja koja Pariz želi da ostvari u toj afričkoj državi.

"Pod jedan, želimo da zaustavimo teroriste koji žele da kontrolišu državu i prestonicu Bamako. Pod dva, želimo da budemo sigurni da je Bamako bezbedan, budući da i nekoliko hiljada građana francuske nacionalnosti tamo živi. Pod tri, želimo da pomognemo Maliju da ponovo preuzme kontrolu nad svojom teritorijom, što je i misija afričkih trupa koju je Francuska podržala", rekao je Oland.

Vojna misija EU u Maliju?

Šefovi diplomatija zemalja članica EU okupiće se sutra na vanrednoj sednici posvećenoj situaciji u Maliju, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Očekuje se da ministri sutra pruže snažnu političku podršku Francuskoj, dok vojna i logistička pomoć stiže od članica NATO.

Oni će, po hitnom postupku, naložiti formiranje vojne misije EU sa ciljem da osposobe vladine oružane snage da se odupru islamistima, kaže se u saopštenju Saveta.

U EU i SAD preovlađuje mišljenje da bi uspostavljanje islamističke vlasti u Maliju predstavljalo ozbiljnu pretnju svetskom miru zbog povezanosti pobunjenika sa teroristima i narko kartelima.

Nemačka se šalje u Mali dva transportna aviona Bundesvera, javili su nemački mediji. Oba aviona tipa "Transal" treba da prebace trupe zapadnoafričke privredne unije "Ekovas" u Bamako, glavni grad Malija.

Vlada u Berlinu je raspravljala o mogućnosti slanja pet aviona i striktno isključila mogućnost slanja nemačkih vojnika u tu zapadnoafričku zemlju.

Članice zapadnoafričke privredne unije "Ekovas" planiraju da oko 3.300 vojnika pošalju u Mali, prenose nemački mediji.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво