Vojska zauzela cementare

Posle neuspelih pregovora, vlasti Venecuele, uz podršku Nacionalne garde, preuzele su kontrolu nad fabrikama cementa u vlasništvu meksičke korporacije Cemeks. Reč je o najnovijem potezu Uga Čavesa da nacionalizuje kompanije u svim važnijim privrednim granama u zemlji.

Druge dve kompanije, francuski Lafarž i švajcarski Holcim, pristale su na uslove Vlade i složile se da, kao manjinski partneri, ostanu u Venecueli.

U ponedeljak, trupe su zauzele "Cemeksov" progon u mestu Marakaibo, u zapadnoj državi Zulia, a u utorak još tri cementare.

Lokalni mediji javili su da su se vojsci pridružili razdragani radnici i političari.

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves je u aprilu najavio da će nacionalizovati cementare, pošto je isto već učinio sa energetskim, telekomunikacionim, naftnim kompanijama i čeličanama tokom prošle i ove godine.

U junu je izdao dekret kojim je trima najvećim cementnim kompanijama u stranom vlasništvu - meksičkom, francuskom i švajcarskom - dao rok od 60 dana da dogovore predaju bar 60 odsto akcija venecuelanskoj vladi.

U međuvremenu, vlada je dobila 85 odsto udela u cementarama švajcarske kompanije "Holcim" za 552 miliona dolara i 89 odsto u pogonima francuskog "Lafarža" za 267 miliona.

"Cemeks", koji proizvodi više od polovine ukupne proizvodnje cementa u Venecueli, tražio je suviše a dobiće daleko manje od 1,3 milijarde dolara, koliko je očekivao.

Čaves je pokušao da opravda nacionalizaciju rečima da su Venecueli potrebne velike državne cementare da bi gradila kuće za siromašne.

U skladu sa svojom socijalističkom politikom, Čaves je u ponedeljak najavio da će uskoro, "na dobrobit naroda", preuzeti i Banku Venecuele od španskih vlasnika, Grupe Santander.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. avg 2008, 09:31) - bici [neregistrovani]

bravo

voleo bih da idite jednomu venesuelu pa da vidite kako se zivi tamo vjerujte mi ljudi UZAS simorastvo nema kraja

(sreda, 20. avg 2008, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

i ja mislim BRAVO

sta ti je cudno prijatelju? zar nisi procitao da su radnici razdragani? dokle bi ti hteo da multinacionalne kompanije pune svoje dzepove?

(sreda, 20. avg 2008, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

cudno

svi napred chavez nazad - bravo

(sreda, 20. avg 2008, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

bravo

bravo majstore!