Kalifornija u plamenu

Zbog požara, guverner Kalifornije proglasio vanredno stanje u Los Anđelesu i Montereju. Ugroženo 10 hiljada kuća. Evakuacija obavezna u istočnim delovima Los Anđelesa. U plamenu oko 8 hiljada hektara zemljišta.

Četiri velika požara besne centralnom i južnom Kalifornijom, pa je guverner Arnold Švarceneger proglasio vanredno stanje u oblastima Los Anđeles i Montrej.

"Požari su uništili 5.261 hektar zemljišta, prete infrastrukturi, uništili su kuće i naterali ljude da beže iz domova i potraže skloništa", rekao je Švarceneger, obrazlažući odluku.

Hiljade hektara zemljišta je opustošeno u centralnoj i južnoj Kaliforniji, a vatra je potpomognuta temperaturama višim od 38 stepeni Celzijusa i jakom sušom. Od petka do subote požari su se učetvorostručili, pa sada gori oko 8.000 hektara zemljišta.

U planinama oko Los Anđelesa jedna je osoba zadobila teške opekotine, kada je dalekovod pao na stanicu rendžera.  Sa vatrenom stihijom, koja se brzo širi zbog guste i suve vegetacije, bori se više od 750 vatrogasaca, četiri aviona i osam helikoptera.

Zbog nepristupačnog terena i vremenskih prilika koje pogoduju vatri, vatrogasci su juče bili nemoćni, a strahuje se da će borba sa vatrom trajati cele sedmice.

U oblasti Los Anđeles vatra je ugrozila 10.000 kuća, a nekoliko hiljada ljudi je evakuisano. Evakuacija je obavezna u istočnim dijelovima Los Anđelesa, a oko 750 domova ostalo je bez struje.

Vatrogasci pokušava da obuzda vatru koja je buknula u sredu, a do sinoć je pod nadzorom samo pet odsto područja zahvaćenog požarom.

Vatrogasci pokušavaju da odbrane planinu Vilson, na čijem se vrhu nalaze glavni televizijski i radijski i predajnici hitnih službi.

Požari su česti u Kaliforniji a najgore je bilo 2007. godine, kada je 640.000 stanovnika moralo da napusti domove, a 2.000 kuća je izgorelo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво