Demografska eksplozija siromašnog sveta

Do 2025. godine na planeti će biti više od 8 milijardi stanovnika. Osamdeset šest odsto će živeti u siromašnim zemljama.

Jaz u prirastu stanovništva između bogatih i siromašnih zemalja se povećava, jer porodice u nerazvijenim zemljama imaju više dece, dok stopa rađanja u mnogim razvijenim zemljama stalno opada, upozoravaju demografski stručnjaci iz vašingtonskog Referentnog biroa za stanovništvo.

Do 2050. godine u manje razvijenim zemljama živeće 86 odsto svetske populacije. Danas živi 82 odsto. Od sadašnjih 6,7 milijardi stanovnika zemlje, 5,5 milijardi živi u manje razvijenim, a 1,2 milijarde u razvijenijim regionima,prenosi DPA.

Među zemljama čije će se stanovništvo smanjiti do 2050. su Japan, Rusija, Nemačka, Portugalija i Španija, a najveći procenat rasta stanovništva beležiće afričke zemlje - Uganda (263 odsto), Niger (261 odsto) i Burundi (220 procenata).

Najveće procentualno smanjenje stanovništva predviđa se za Bugarsku (- 35 odsto), Svazilend (- 33 odsto) i Gruziju (- 28 odsto).

Biro predviđa da će do 2050. Indija sa 1,8 milijardi stanovnika preteći Kinu na mestu najmnogoljudnije zemlje sveta, budući da će sredinom veka Kina imati 1,4 milijarde stanovnika.

Za razliku od većine drugih razvijenih zemalja, SAD će beležiti kontinuirani rast stanovništva. Do 2050. godine trebalo bi da bude 44 odsto više Amerikanaca nego danas. Ta zemlja će tada, sa populacijom prognoziranom na 438 miliona ljudi, biti treća najmnogoljudnija zemlja sveta.

"Atlantika", Fondacija za stanovništvo sveta, čije je sedište u Hanoveru, upozorava da broj stanovnika Zemlje raste munjevitom brzinom i da bi već 2025. mogao da se poveća sa sadašnjih 6,7 na preko osam milijardi.

Broj stanovnika planete se svake godine povećava za 80 miliona i to gotovo isključivo u zemljama u razvoju. Stanovništvo Afrike do sredine ovog veka da se poveća sa sadašnje jedne, na dve milijarde.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. avg 2008, 19:24) - NIKOLA [neregistrovani]

UF...

KATASTROFA,PROBLEMI TEK DOLAZE KAO STO VIDIMO TEK CE DA SLEDI NESTASICA NAFTE,HRANE,VODE...STA CE BITI SA SVETOM???