Sporazum o antiraketnom štitu

Šef američke diplomatije Kondoliza Rajs i njen poljski kolega Radoslav Šikorski potpisali su u Varšavi sporazum o izgradnji raketne baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj.

Prema tom sporazumu, SAD će u vojnoj bazi Redzikovo na severu zemlje instalirati do 2012. godine 10 raketa presretača balističkih projektila.

U bazi će pored američkih biti i poljski vojnici, ona neće imati eksteritorijalni status i u njoj će važiti poljski zakoni.

SAD su se obavezale da će u Poljskoj razmestiti za stalno do 2012. godine i jednu bateriju modernog protivraketnog sistema patriot koja bi štitila Varšavu od napada raketa srednjeg i kratkog dometa.

Rusija je, kada je prošle nedelje parafiran američko-poljski sporazum, zapretila da Poljska, kada pristaje na američku vojnu bazu, mora da računa sa tim da će biti prva na udaru u slučaju eventualnog sukoba.

Vašington i Varšava dogovorili su se takođe da Poljska do 2018. godine dobije mogućnost da po povoljnim uslovima kupi od SAD toliko baterija patriota koliko će joj biti dovoljno da pokrije protivraketnu odbranu cele zemlje.

Kao i SAD koje prvo nisu želele da daju Poljacima sistem patriot, kako ne bi iritirali Rusiju, Poljska je takođe u svojim zahtevima popustila i zadovoljila se budućom vojnom pomoći od oko 40 miliona dolara godišnje, umesto stotina miliona koje je tražila i pomoći kakvu dobijaju od Vašingtona na primer Turska ili Pakistan.

Kondoliza Rajs je potpisala i nezavisnu političku deklaraciju u kojoj se SAD obavezuju da će priteći vojno u pomoć Poljskoj na svaku pretnju od strane neke treće zemlje.

Rajsova je, po dolasku u Varšavu, ocenila da sporazum o antiraketnom štitu znači da je Poljska postala za SAD saveznik najvišeg reda, a svečanom potpisivanju prisustvovali su i poljski predsednik Leh Kačinjski i premijer Donald Tusk.

Varšava je spremna da razbije bojazni Rusije da je štit uperen protiv nje, a ne kao odbrana od balističkih raketa iz potencijalnih "banditskih zemalja" Azije i omogućiće ruskim vojnim inspektorima kontrole baze štita.

Za uzvrat, međutim, Vlada Donalda Tuska, traži recipročne kontrole ruskih baza u Kalinjingradskoj oblasti.

"Inspekcije bi trebalo da budu recipročne. Sa tom inicijativom dolazi Varšava, ali o njoj će se voditi razgovori u trouglu Poljska, SAD, Rusija", kazao je portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Pjotr Paškovski.

Iako je tokom godinu i po dana pregovora većina Poljaka odbijala američki štit, sukob u Gruziji i strah od moćnog suseda, kao i to što je Vlada uspela da u zamenu za pristanak na bazu dobije od SAD veće garancije za bezbednost Poljske nateralo ih je da promene mišljenje.

Prema najnovijoj anketi za današnju "Gazetu viborču" čak 63 odsto Poljaka odobrava odluku svoje Vlade da na štit pristane, iako istovremeno 60 odsto priznaje da će razmeštanje 10 američkih raketa presretača svakako povećati rizik Poljske da je napadne Rusija.

Čak 87 odsto Poljaka nada se da će prihvatanje američke baze ojačati savezništvo Varšave sa Vašingtonom i onako kako je to formulisala Kondoliza Rajs pretvoriti ga u savezništvo najvišeg reda.

Definitivni pristanak na štit, kao i u Češkoj, daće tek ratifikacijom parlament.

Za razliku od češkog premijera Mireka Topolaneka koji će imati muke da prikupi dovoljno poslaničkih glasova za američki radar u poligonu Brdi južno od Praga, Tusk može da računa da će rakete štita proći u parlamentu glatko, jer je za američku raketnu bazu i većina opozicije.

Zajedno sa radarom u Češkoj raketna baza u Poljskoj kompletiraće evropsku komponentu američkog štita protiv raketa iz potencijalne opasnosti iz Azije.

I Česi i Poljaci nadaju se da će američki štit vremenom postati integralni deo zajedničke protivraketne odbrane NATO.

Kačinjski: Potpisivanje sporazuma važan dan za Poljsku

Potpisivanje sporazuma o raketnom štitu značajan je dan u istoriji Poljske, izjavio je u obraćanju naciji predsednik te zemlje Leh Kačinjski, dodavši da "štit nije uperen ni protiv koga" i da oni koji imaju dobre namere ne treba da ga se plaše.

"Štit kao čisto odbrambena instalacija nije uperen ni protiv koga. Stoga oni koji imaju dobre namere prema nama i zapadnom svetu ne treba da ga se plaše", rekao je Kačinjski i naglasio da "niko ne može da diktira Poljskoj šta treba da radi".

"Ta vremena su prošla i svi naši susedi moraju živeti sa saznanjem da naš narod neće sebi dozvoliti da bude podređen niti zastrašen", dodao je Kačinjski i zahvalio se sadašnjoj i prethodnoj administraciji na "dobrom radu" u pregovorima sa SAD o kontroverznom planu, koji je izazvao ljutnju Moskve.

SAD tvrde da je ovaj sistem uperen protiv rastuće pretnje od balističkih raketa iz zemalja kao što je Iran, dok Moskva tvrdi da je on uperen protiv ruskog arsenala nuklearnih raketa.

Kačinjski je rekao da Poljska ovim sporazumom preduzima korak "ka jačanju svoje pozicije u svetu".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи