Sarkozi u Avganistanu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi poručio je u Kabulu da Francuska nastavlja svoj vojni angažman u Avganistanu "u ime borbe protiv terorizma" i za "slobodu u svetu", nakon pogibije deset francuskih vojnika.

Sarkozi je doputovao u Avganistan, dva dana pošto je 10 francuskih vojnika poginulo, a 21 ranjen u napadu talibanskih snaga istočno od Kabula.

Francuski predsednik, koji je rano jutros stigao u glavni grad Avganistana, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Bernarom Kušnerom i ministrom odbrane Erve Morenom, obratio se francuskim vojnicima koji se u okviru snaga NATO-a bore u toj zemlji.

"Zašto smo ovde ? Zato što se ovde odigrava jedna partija za slobodu sveta, ovde se vodi borba protiv terorizma", rekao je Sarkozi odajući počast vojnicima koji su u ponedeljak poginuli nakon što su upali u zasedu talibana.

Sarkozi je poručio francuskim vojnicima da nastave da rade i podignu glave u ime borbe protiv terorizma i za slobodu u svetu.

Predsednik Francuske je u aprilu odlučio da pojača vojno prisustvo Francuske u Avganistanu, uprkos snažnom protivljenju opozicije koja je u toj odluci videla ustupak SAD.

Sarkozi, koji u Avganistanu treba da provede nekoliko sati, razgovaraće sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, saopštili su francuski zvaničnici.

Pred polazak iz Pariza, francuski predsednik rekao je da njegova zemlja ostaje posvećena misiji u Avganistanu.

"Moja odlučnost se nije promenila. Francuska je odlučna u nameri da nastavi borbu protiv terorizma, borbu za demokratiju i slobodu. To je pravedna stvar i za Francusku i njenu vojsku je čast da je brane", rekao je Sarkozi.

Francuski vojnici, pripadnici Međunarodnih snaga za podršku u Avganistanu, poginuli su u borbama sa pobunjenicima koje su se vodile oko 50 kilometara istočno od Kabula.

To su najveći gubici za francuske snage u Avganistanu od svrgavanja talibanskih vlasti u toj zemlji 2001. godine u međunarodnoj operaciji predvođenoj SAD. Broj Francuza ubijenih u Avganistanu od 2002. godine dostigao je 24.

Francuska sada ima 1.670 vojnika u Avganistanu, pošto je ove godine uputila još 700 vojnika, odazvavši se pozivu SAD članicama NATO da pošalju dodatne snage u tu zemlju kako bi se suzbilo sve veće nasilje.

Povezane vesti:

Sarkozi putuje u Avganistan posle pogibije vojnika

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. avg 2008, 11:17) - Mitar [neregistrovani]

Огледало

E, moj brate sarmatski iz Osetije slavne, oni bi ratovali protiv Rusa, Oseta i Cecena, a ni gacane pastunske, pobediti ne mogu, a da ne pricam o Cika AL SADRU ili necemo sad o njemu... Znas ti dobro o komu!?

Kad bi Kadirov sa svojom specijalnom, cecenskom iz Gorija, otisao u Afganistan, za sedam dana ni jedan taliban ne bi smeo preci pakistansko-afganistansku granicu!

(sreda, 20. avg 2008, 09:38) - Осетин [neregistrovani]

Огледало

Француске окупационе снаге треба одмах да се повуку из Афганистана.