Oproštaj od Edvarda Kenedija

Na Arlitonskom groblju kod Vašingtona, pored braće Džona i Roberta, biće sahranjn senator Edvard Kenedi. Na oprštajnoj misi predsednik Barak Obama rekao da je Edvard Kenedi bio "najveći zakonodavac našeg vremena" i "zaštitnik onih bez ičega".

Hiljade Amerikanaca oprašta se od senatora Edvarda Kenedija, koji će večeras biti sahranjen na Arlitonskom groblju kod Vašingtona, pored braće Džona i Roberta Kenedija, ubijenih u atentatima 1963. i 1968. godine.

Na misi, održanoj u Bostonu, govorio je predsednik Barak Obama, koji je zbog toga prekinuo godišnji odmor.

Obama je rekao da je Ted Kenedi, kojeg je nazvao "dušom Demokratske partije" i "lavom američkog Senata", bio autor više od 300 zakona, zbog čega se za njega može reći da je najveći zakonodavac našeg vremena. 

U Beloj kući kažu da je to "poseban oproštaj" sadašnjeg predsednika SAD, kojeg je senator Edvard Kenedi snažno podržao u predizbornoj kampanji.

Osim pripadnika uticajne porodice Kenedi, misi za poslednjeg od trojice braće dinastije Kenedi prisutvovala su i trojica od četvorice živih bivših predsednika Amerike, Džimi Karter i Džordž Buš junior i Bil Klinton, kao i oko 80 sadašnjih i bivših senatora, ali i neke od holivudskih zvezda, kao što je glumac Džek Nikolson, čelistkinja Jo-Jo Ma i operski pevač Plasido Domingo,  

Edvard Kenedi je preminuo u utorak u 77. godini od malignog tumora na mozgu. Bio je senator gotovo 50 godina i do samog kraja, uprkos teškoj bolesti, ostao aktivan u politici.

U američkoj javnosti ostao je upamćen kao veliki borac za zaštitu građanskih i radničkih prava, poboljšanje zdravstva i školstva i sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Tokom dvodnevnog mimohoda, u predsedničkoj biblioteci Džon F. Kenedi, oko 50 000 ljudi prošlo je pored kovčega senatora Kenedija.

Mediji ocenjuju da će odlazak "demokratskog lava" označiti kraj jedne epohe u istoriji američkog kongresa. Njegovom nasledniku na mestu senatora iz Masačusetsa neće biti lako da ga zameni.

Kao mogući naslednik sada se pominje sin pokojnog Roberta Kenedija Džozef, koji je već bio kongresmen od 1987. do 1999. godine. Prema zakonu savezne države Masačusets, Kenedijevo mesto u Senatu ostaće upražnjeno najmanje do polovine januara.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво