Uhapšena nekadašnja članica RAF-a

Zbog povezanosti sa tri ubistva od pre 30 godina, u Nemačkoj uhapšena Verena Beker, nekadašnja članica militantne grupe ekstremne levičarske Frakcije Crvene armije (RAF).

Nemačka policija uhapsila je Verenu Beker, nekadašnju članicu militantne grupe ekstremne levičarske Frakcije Crvene armije (RAF) zbog povezanosti sa tri ubistva od pre 30 godina, javili su svetski mediji.

Bekerova (57) uhapšena je u Berlinu u četvrtak pod sumnjom da je odigrala "aktivnu ulogu" u napadu na saveznog tužioca Zigfrida Bubaka 7. aprila 1977. godine, mada se smatra da ona nije ispalila hice koji su ubili Bubaka.

Policija je saopštila da su nedavne DNK analize pisma kojim je RAF preuzeo odgovornost za Bubakovo ubistvo, pokazale da je Bekerova umešana.

U atentatu su ubijeni Bubak, njegov šofer i telohranitelj. Dok je automobil u kome su bili stajao na semaforu na njih su pucale dve osobe na motociklu.

Frakcija Crvene armije je kasnije pismom preuzela odgovornost za ta ubistva.

Verena Beker uhapšena je mesec dana posle atentata na Bubaka, ali tada nije osuđena za njegovo ubistvo jer u tom trenutku nije bilo dovoljno dokaza za to.

Ipak, osuđena je na doživotni zatvor zbog umešanosti u šest drugih ubistava, ali je pomilovana 1989. godine i kasnije puštena iz zatvora.

Istraga o Bubakovom ubistvu nedavno je ponovo otvorena kada je ustanovljeno da DNK analize pisma kojim je preuzeta odgovornost za to ubistvo mogu da obezbede nove dokaze protiv odgovornih.

Frakcija Crvene armije, poznata i kao banda Bader-Majnhof, bila je levičarska teroristička organizacija, koju su 1970. godine osnovali Andreas Bader, Gudrun Enslin, Ulrike Majnhof i Horst Maler.

Ta organizacija smatrala je sebe antiimperijalističkom gradskom gerilom po južnoameričkom uzoru. Do raspada 1998. godine ubila je više od 30 ljudi, uglavnom bankare, biznismene, sudije i američke vojnike.

Frakcija Crvene armije preuzela je u tom periodu odgovornost i za mnoge pljačke banaka i podmetanje eksploziva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара