U Zimbabveu inflacija 11 miliona odsto

Inflacija u Zimbabveu, trenutno najveća u svetu, dostigla je godišnju stopu od 11,27 miliona odsto u junu, dok je mesec dana ranije iznosila 2,2 miliona odsto, saopštila je Centralna statistička kancelarija u Harareu.

Inflacija na mesečnom nivou prema zvaničnim izveštajima iznosi 839,3 odsto ali se ekonomisti ne slažu i procenjuju da je mnogo veća.

"Naše procene inflacije su daleko veće, a to nam govori da je produktivna baza ekonomije uništena. Ono što treba da uradimo je da promenimo način na koji poslujemo," izjavio je ekonomista koji je želeo da ostane anoniman.

Inflacija je samo jedan od pokazatelja ekonomskog haosa u Zimbabveu pored hronične nestašice hrane i goriva.

Ova južnoafrička država u tako teško stanje dospela je zbog nesposobnosti rivalskih partija da postignu dogovor o podeli vlasti kojim bi kriza bila okončana.

Glavni problem je to što je zimbabveanska industrija potpuno stala, a novac se i dalje štampa, tvrde ekonomisti.

Kritičari vlade predsednika Roberta Mugabea optužuju ga da je štampao novac kako bi finansirao izbornu kampanju, doprinevši tako galopirajućoj inflaciji.

"Ono što nam treba je značajan priliv stane čvrste valute, dosledna politka i strukturne reforme u energetskom sektoru," naveo je anonimni ekonomista.

Zimbabve ima 80 odsto nezaposlenih, nestašicu kukuruza, šećera i mnogih drugih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Centralna banka je 30. jula "izbrisala" 10 nula sa nacionalne valute, dolara što nije uticalo na smanjenje njene permanentne devalvacije.

Pre denominacije, jedan američki dolar vredeo je 140 milijardi zimbabveanskih dolara.

broj komentara 0 pošalji komentar