Читај ми!

Amerika bira predsednika

Širom SAD, građani stoje u redovima ispred biračkih mesta kako bi glasali za novog predsedika države. Republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni glasao u Belmontu, u državi Masačusets.

 21.43 - Barak Obama čestitao Mitu Romniju na "srčanoj kampanji". "Siguran sam da imamo dovoljno glasova za pobedu, ali će sve na kraju zavisiti od togaa da li će se ti glasači pojaviti na biralištima", rekao je Obama. Obamin optimizam, čini se, zasnovan na rezultatima nekoliko istraživanja javnog mnenja, koja mu itekako idu na ruku.

Amerikanci stoje u redovima ispred biračkih mesta širom SAD, čekajući da glasaju za novog stanara Bele kuće.

Redovi su izuzetno dugački u državama presudnim za rezultat izbora kao što su Florida i Virdžinija, a u Vašingtonu na glasanje čekaju satima, javlja DPA.

U Ohaju, državi koja će, kako se očekuje, odlučiti ishod trke između predsednika SAD Baraka Obame i kandidata Republikanske partije Mita Romnija, više od jednog sata čeka se na glasanje.

Republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni glasao je u Belmontu, u državi Masačusets.

Upitan za koga je glasao, Romni je uzvratio: "Mislim da znate". Romni koji je republikanski kandidat za predsednika SAD, bio je guverner Masačusetsa između 2003. i 2007. godine.

Romnijev protivkandidat na izborima, predsednik Barak Obama glasao je 25. oktobra u Čikagu, iskoristivši svoje pravo da glasa ranije. 

Pored predsednika, Amerikanci danas biraju i svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i 35 od 100 senatora.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Obama i Romni su na nacionalnom nivou potpuno izjednačeni, 49 prema 49 odsto, dok ankete sprovedene u državama koje se smatraju ključnim za izbore pokazuju prednost predsednika Obame od jedan ili dva odsto, ali je to sve, ipak, na nivou statističke greške.

Inače, izbori su već zvanično počeli tradicionalnim glasanjem u mestu Diksvil Noč u državi Nju Hempšir, koja ima deset registrovanih birača. Prema izbornim rezulatima koji su saopšteni nekoliko minuta iza ponoći, dvojica kanidata dobila su isti broj glasova, po pet.

Istovremeno, Obama i Romni obilazili su juče države za koje se očekuje da bi mogle doneti prevagu u izbornoj trci.

Obama je svoju izbornu kampanju završio u gradu Demojn u Ajovi, u kojem je, kako je rekao, pre pet godina i počeo svoj put ka Beloj kući.

I Mit Romni proveo je dobar deo jučerašnjeg dana u Ohaju, državi koju je svaki republikanski kandidat u poslednjih 30 godina morao da osvoji da bi postao predsednik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара