Читај ми!

Najsiromašniji predsednik na svetu

Predsednik Urugvaja Hoze Muhika važi za najskromnijeg predsednika na svetu, pošto koristi 10 odsto plate, a ostalo daje u dobrotvorne svrhe. Od plate koja je 12.500 dolara, zadržava 1.250, što mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu".

Sedamdesetsedmogodišnji ateista, predsednik Uragvaja Hoze Muhika važi za najskromnijeg predsednik na svetu. On od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu".

Muhika za sebe zadržava samo 1.250 dolara dok ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja pomaže mala preduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.

"Zadovoljan sam ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s mnogo manje", kaže Muhika koji je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

Urugvajski predsednik i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina "bube" fabrike "Folksvagen" u vrednosti od 1.945 dolara.

Muhika predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice, prenose agencije.

Pod njegovim vođstvom Urugvaj ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Muhika tvrdi da ga ne zanimaju neverovatni iznosi i brojni bankarski računi, jer ono najvrednije što ima ne može se kupiti novcem. Reč je o njegovom psu Manueli.

Muhika se može pohvaliti činjenicom da je Urugvaj treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

Ove godine, Muhika je odlučio da krene u legalizaciju kontrolisane prodaje marihuane pod kontrolom države, kako bi borba protiv zločina u vezi sa trgovinom droge bila efikasnija, a rekao je da će isto tražiti od svetskih vođa.

Muhika nije jedini predsednik koji je donirao svoju platu u dobrotvorne svrhe. To su činili i Džon Kenedi i Herbert Huver.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара