Читај ми!

Berluskoniju smanjena kazna

Prvobitno izrečenu zatvorsku kaznu od četiri godine, sud u Milanu je preinačio na godinu dana. Kazna je smanjena zbog Zakona o amnestiji iz 2006. godine. Bivšem italijanskom premijeru, osuđenom zbog fiskalne pronevere u aferi "Mediaset", zabranjeno je vršenje javne funkcije tri godine. Advokati najavili žalbu.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni osuđen je u Milanu na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, zbog pronevere i utaje poreza preko poslovanja medijske kompanije "Medijaset". Međutim, sud je ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana.

Naime, sud je odlučio da zbog Zakona o amnestiji iz 2006. godine, koji je donet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora, smanji zatvorsku kaznu.

Berluskoni, koji nije prisustvovao suđenju, je ocenio presudu kao "nestvarnu", dodajući da je ona rezultat "politizovanog" sudstva zbog kojeg Italija više nije demokratija.

Advokati bivšeg italijanskog premijera su najavili žalbu, napominjući da je "presuda apsolutno neverovatna", jer je bivši premijer prošle godine bio oslobođen gotovo identične optužbe.

"Presuda je apsolutno neverovatna. Nadamo se da će sud drugačije pristupiti prilikom žalbenog postupka", istakli su advokati Pijero Longo i Nikolo Gedini, dodajući da je presuda u potpunoj suprotnosti sa pravnom logikom.

U suđenju za "Mediaset" Berluskoni je optužen da je veštački naduvavao cene prava na distribuciju filmova, koje su najpre kupovala preduzeća u njegovom vlasništvu, a onda ih prodavala kompaniji "Mediaset", koja je takođe delom u Berluskonijevom vlasništvu.

Grupa je tako formirala crne fondove u inostranstvu i smanjila svoju dobit u Italiji da bi plaćala manje poreze.

Mediaset je medijska kompanija koju je 1970. godine osnovao Berluskoni, a danas u njoj ima 38,6 odsto udela.

U ovom slučaju je s Berluskonijem bilo optuženo još deset osoba. Sud je odredio veću kaznu nego što je tražio tužilac, koji je zahtevao tri godine i osam meseci zatvora za Berluskonija. Tužilac je takođe tražio zatvorsku kaznu za predsednika "Mediaseta" Fedelea Konfalonijerija, ali je njega sud danas oslobodio optužbi.

Sud je dodatno naložio da optuženi treba da plate 10 miliona evra u italijanski budžet.

Berluskoni je tri puta bio premijer Italije, a poslednji put od 2008. godine do novembra 2011. godine kada ga je zamenio Mario Monti.

Suđenje je počelo pre šest godina, i prekidano je više puta, poslednji put u aprilu 2010. posle usvajanja zakona kojim je Berluskoniju odobren imunitet od sudskog gonjenja od 18 meseci.

Prvo ročište posle prekida održano je u februaru. Do sada je Berluskoni nepravosnažno osuđivan tri puta 1997. i 1988. godine na ukupno šest godina i pet meseci zatvora za korupciju, proneveru i ilegalno finansiranje jedne političke partije.

Bivši italijanski premijer je oslobođen tih optužbi ili su one zastarele.

Čeka se još rasplet "Rubigejta"

Berluskoniju se sudi, pored utaje poreza, još i po optužbama da je platio za seks sa 17-godišnjom Marokankom Karimom El Marug, poznatijom kao Rubi, i pokušao to da prikrije, čime je zloupotrebio svoj položaj. 

Ukoliko bude proglašen krivim za navođenje maloletnice na prostituciju, Berluskoni rizikuje zatvorsku kaznu do tri godine, a ako se utvrdi da jeste zlouptrebio službeni položaj, mogao bi da u zatvoru provede i do 12 godina.

Kontroverzni medijski magnat, bio je premijer u tri navrata. Lider je Partije za slobodu, koja je naglo izgubila na popularnosti otkako je on otišao sa vlasti.

Njegov poslednji mandat obeležili su brojni skandali, a najveći od njih završio je u sudnici.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво