Afera "rođendan" trese Merkelovu

Opozicija u Nemačkoj kritikuje kancelarku Angelu Merkel, što je novcem poreskih obveznika organizovala rođendansku proslavu predsednika "Dojče banke" Jozefa Akermana.

Zbog organizacije rođendana predsednika "Dojče banke" Jozefa Akermana novcem poreskih obveznika, opozicija u Nemačkoj kritikuje kancelarku Angelu Merkel, da je tim postupkom zloupotrebila budžetska sredstva.

Iz kabineta Merkelove poručuju da državni fondovi nisu zloupotrebljeni.

Proslava šezdesetog rođendana šefa "Dojče banke", Merkelova je organizovala još prošlog aprila, a da afera dospe u javnost pobrinuo se Akerman, koji je izgleda bio previše iskren u jednom intervjuu.

"Rekla mi je, da želi da mi učini uslugu, i zamolila me je da pozovem tridesetak prijatelja iz Nemačke i sveta na večeru u zgradi saveznog kancelara", rekao je Akerman.

Vest da je rođendan uticajnog bankara proslavljen novcem poreskih obveznika opozicija je iskoristila u svoju korist, a afera se našla i pred parlamentarnim Komitetom za budžet.

"Zgrada kancelara nije agencija za organizovanje zabave. To je nedopustivo u demokratiji", istakla je Gezina Leč iz partije Levice.

Predstavnica partije Zelenih Renata Kunast kaže da kancelarka ne bi smela da priređuje zabavu za 30 gostiju o trošku poreskih obveznika, osim ako nije uvela neka sopstvena pravila.

Neki od gostiju tvrde da je večera bila skromna i da je bivši kancelar Šreder organizovao raskošnije zabave sa više alkohola.

Angela Merkel odgovara da je deo njenog posla da organizuje proslave na kojima se okupljaju različiti profili ljudi iako, kaže, razume podozrenje javnosti zbog bliskih veza industrijalaca i političara.

"Licemerno je da kolege, koje su u prošlosti prisustvovale sličnim proslavama u uredu kancelara, sada koriste priliku da zbog izborne kampanje kritikuju takve skupove. Kancelarka je ispravno postupila", naglasio je Štefen Kampeter iz Hrišćanske demokratske unije.

Analitičari veruju da je medijski udarac demohrišćanima, mesec dana uoči saveznih izbora, smišljen među socijaldemokratama čija se ministarka zdravlja nedavno našla na udaru kritika jer je na godišnjem odmoru u španiji koristila službeni "mercedes".

Ipak, afera "rođendan" najverovatnije neće naškoditi demohrišćanima jer bi, kako pokazuju ankete, većina Nemaca volela da na čelu vlade ponovo vidi Merkelovu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи