Žestoki sukobi na jugu Filipina

Najmanje 16 ljudi je poginulo u sukobima između muslimanskih pobunjenika i vladinih snaga na jugu Filipina, gde su zapaljene i pokradene mnoge kuće i prodavnice, saopštili su vojni i policijski zvaničnici.

U provinciji Lanao del Norte, 810 kilometara južno od Manile, traju žestoki sukobi između filipinskih snaga bezbednosti i pripadnika separatističkog Islamskog fronta za oslobođenje Moro (MILF), koji su uspeli da preuzmu kontrolu nad četiri grada.

Načelnik Generalštaba filipinske vojske Aleksander Jano izjavio je da su napadi MILF-a deo "virtuelne objave rata protiv vlade" i najavio žestok obračun sa tom najvećom muslimanskom pobunjeničkom grupom koja se bori za uspostavljanje nezavisne islamske države na jugu Filipina.

"Oružane snage Filipina neće dozvoliti da se ovo nastavi. Preduzimamo akcije koje će zaustaviti ova užasna dela", rekao je Jano, a prenela je agencija DPA.

Oko 300 pripadnika Fronta je preuzelo kontrolu nad četiri grada, paleći kuće i sedišta vladinih institucija.

Prema navodima očevidaca, muslimanski pobunjenici su presreli jedan autobus u gradu Kolambugan iz koga su izveli 14 putnika i ubili ih.

I drugi gradovi na jugu Filipina su se našli na udaru pobunjenika, koji su pljačkali i ubijali nevine ljude u prodavnicama i na ulicama.

Gazali Džafar, zadužen za politička pitanja u MILF-u, saopštio je, međutim, da lideri Fronta nisu izdali nikakvo naređenje o napadima, ali da ne isključuje mogućnost da su pojedini zapovednici pokrenuli napade zbog neuspelog pokušaja da se sa vladom potpiše

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи