Читај ми!

Rusija prekida nuklearnu saradnju sa SAD

Rusija obavestila Vašington da ne želi da produži program likvidiranja viška nuklearnih bojevih glava, koji je finansirao SAD, izjavio zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov.

Zamenik šefa ruske diplmomatije Sergej Rjapkov rekao je da Rusija više ne želi da produži program likvidiranja viška nuklearnih bojevih glava, koji je finansirao SAD i da je o tome obavestila Vašington.

"Američka strana zna da mi ne želimo produženje. To nije novost za njih", rekao je Rjapkov i dodao da ta odluka nema veze sa obustavom rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Rusiji.

"Nema nikakve veze između odluke ruske strane da obustavi aktivnost USAID-a i informacije o neprodužavanju programa 'Nana-Lugara' u Rusiji", objasnio je Rjapkov.

Poslednji put program 'Nana-Lugara', nazvan po predlagačima, američkim senatorima Semu Nanu i Ričardu Lugaru, u Rusiji je produžen 2006. godine, a rok važenja tog programa ističe u maju 2013. godine.

Prema rečima Rjapkova, program "Nana-Lugara" je kompleks dogovorenih bilateralnih rusko-američkih mera u različitim oblastima osiguranja nuklearne bezbednosti, uništenja hemijskog oružja i drugih sličnih projekata, koji su nekih 20 godina realizovani uz učešće niza nadležnih ruskih i američkih ministarstava.

Osnov za program jeste sporazum iz 1991. godine, a kako je naveo neimenovani zvaničnik, taj program više ne zadovoljava Moskvu, posebno s ozbirom na nove realnosti, kada se situacija u Rusiji izmenila, uključujući i šire finansijske mogućnosti, prenosi Interfaks.

"Mnogo toga što se ranije obezbeđivalo kroz program 'Nana-Lugara' već je rešeno, zatvoreno i kao problem ne postoji", podsetio je Rjapkov.

Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol izjavio je ranije da bi Vašington želeo da nastavi realizaciju programa "Nana-Lugara" u Rusiji, makar i u drugom formatu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се