Počelo povlačenje ruskih trupa iz Gruzije

Ruska vojska je počela da povlači svoje snage iz Gruzije u skladu s odredbama mirovnog plana koji je dogovoren s Francuskom. NATO i SAD još čekaju izveštaje sa terena.

Ruska vojska krenula je iz Ćinvalija u pravcu Vladikavkaza, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Povlačenjem ruskih vojnika počelo je sprovođenje naredbe predsednika Dmitrija Medvedeva o povratku jedinica u baze u kojima su se nalazile pre početka vojnih operacija, u kojima je za šest dana sukoba ubijeno bezmalo 2.000 ljudi, mahom civila iz prestonice Južne Osetije.

Predstavnici NATO i SAD, pred početak hitnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO, međutim, tvrde da još uvek nema naznaka da je povlačenje počelo. "Nismo videli nikakve dokaze da je povlačenje počcelo", rekao je agenciji Rojters neimenovani zapadni diplomata.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova je, takođe, saopštilo da nema naznaka da se ruske snage povlače sa teritorije te države, ali da Rusi uništavaju skladišta vojne opreme, koja su nakon povlačenja napustile snage vlade u Tbilisiju. Gruzija je, istovremeno, optužila ruske snage da napreduju ka gradovima Kašuri i Sačkere.

Seriju optužbi u ponedeljak poslepodne nastavila je Rusija, tvrdnjama da je Gruza prouzrokovala propast pregovora o razmeni zarobljenih vojnika. Prvobitno je planirano da se razmena 14 gruzijskih za pet ruskih vojnika obavi po principu "svi za sve", ali su Gruzijci "neočekivano istakli zahteve vojnog i političkog karaktera" i napustili mesto pregovora.

Povlačenje 

Za sada se povlače manje grupe od po pet-šest vozila, a u pravcu ruske granice krenuli su, pored ostalog, sistemi "Osa" i vozila sa vojnicima.

"Nakon što je data naredba o povlčenju jedinica iz Južne Osetije, mi smo pristupili pripremama za povlačenje, ali treba imati u vidu da se to ne može uraditi za minut, ili sat", izjavio je jedan stariji oficir koji je učestvovao u operaciji u Južnoj Osetiji.

On je dodao da vojska u nepriznatu republiku nije ulazila samo jedan dan, pa prema tome ne može se ni povući u toku određenog vremena, i naglasio da "naravno, nisu potrebne nedelje i meseci, već dani".

Istovremeno sa prvim informacijama o početku povlačenja ruskih snaga, sa terena pristižu i oprečne vesti, prema kojima se deo tih snaga, tačnije 17. motorizovana divizija, ukopava u okolini mosta na reci Lehura svega 30 kilometara od Tbilisija.

Most, navode očevici, kontrolišu dva vešto skrivena ruska tenka, oklopni transporter i manja pešadijska jedinica. Te snage još uvek nisu dobile naređenje za povlačenje.

Prema Ćinvaliju se i dalje kreću kolone sa humanitarnom pomoći, građvinskim materijalom, gorivom i drugim potrepštinama.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili obratio se Rusiji tražeći da povuče svoje trupe s gruzijske teritorije i da razmisli o pregovorima kako bi se pronašli načini za uspostavljanje boljih odnosa između dve zemlje u budućnosti.

Predsednik Južne Osetije Eduard Kakojti raspustio je danas vladu te nepriznate republike, otcepljene od Gruzije, i uveo vanredno stanje radi saniranja posledica oružanog sukoba s gruzijskim snagama.

Kokojti je, takođe, izjavio i da će od Moskve zatražiti da uspostavi vojnu bazu na teritoriji te oblasti, kao i da neće pristati na raspoređivanje međunarodnih posmatrača. 

Medvedev: Slomićemo svaki pokušaj agresije na Ruse 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je Rusija miroljubiva zemlja, ali da će svako ko misli da može nekažnjeno da napada ruske državljane i vojnike dobiti "razoran odgovor".

"Svi koji pokušaju da urade nešto slično, dobijaće razoran odgovor, a mi za to imamo mogućnosti - i ekonomske, i političke, i vojne", rekao je Medvedev u razgovoru sa veteranima tokom obilaska memorijala Kurske bitke.

"Mi smo uvek bili miroljubiva zemlja. Praktično nema primera u istoriji kada je ruska država, sovjetska država i moderna ruska država započinjala prva vojna dejstva, Ali, čak i najmiroljubivija država mora da ima borbeno sposobne vojne snage", rekao je ruski predsednik.

Podsećajući na izreku da ko ne bude hranio svoju, hraniće tuđu vojsku, Medvedev je rekao da Rusija nikoga ne napada, već naprotiv, brani živote i dostojanstvo "svojih državljana, građana drugih država,uključujući one koje su formirane posle raspada SSSR".

"Ako neko misli da može nekažnjeno da ubija naše državljane, vojnike i oficire, koji su mirovnjaci - mi to nikada nećemo dopustiti", rekao je predsednik Rusije, posle prošlonedeljnih sukoba u Južnoj Osetiji, gde je gruzijska vojska napala na Južnu Osetiju i ruske mirovne snage raspoređene u toj otcepljenoj autonomnoj gruzijskoj oblasti po mandatu Zajednice Nezavisnih Država.

"Došlo je vreme za odricanje od tih iluzija", rekao je Medvedev, dodajući da Rusija ne želi zaoštravanje sitaucije, već da je uvažavaju.

"Da uvažavaju nas, našu državu, naš narod, naše vrednosti", podvukao je ruski predsednik.

Medvedev je naglasio da agresija gruzijskih vlasti od pre 10 dana "po svojoj prirodi nema primera u istoriji".

"To je za nas nerazumljivo da, naizgled civilizovana država, čije je oružane snage pojačala još jedna visokorazvijena država, primenjuje svoju vojnu mašineriju protiv civila, koje povremeno smatraju svojim građanima, i protiv mirovnjaka", rekao je on.

"Mi to ne možemo dopustiti. Odgovor će biti jedan", rekao je Medvedev.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves pohvalio je rusku vojnu akciju u Gruziji, opisavši je kao neophodan odgovor američkoj agresiji.

Posle petodnevnih žestokih sukoba sa gruzijskim snagama, u Južnu Osetiju je do 16. avgusta dopremljeno skoro 600 tona humanitarne pomoći i iz susedne ruske republike Severne Osetije skoro svakodnevno stiže kolona vozila sa pomoći ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Stručnjaci ruskog ministarstva trenutno obnavljaju i sisteme za snabdevanje strujom i vodom u razrušenom gradu.

Od 2. do 9. avgusta Južnu Osetiju je napustilo i granicu sa Rusijom prešlo 34.000, od približno 80.000 stanovnika, a prema nepotpunim podacima Moskve i Ćinvalija, tokom rata poginulo je između 1.600 i 2.100 ljudi.

Povezane vesti:
Tenzije oko Gruzije se nastavljaju

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара