Читај ми!

Topovi okrenuti prema Siriji

NATO oštro osudio Siriju zbog granatiranja turskog grada Akčakale. Alijansa upozorava Siriju da prestane s "agresivnim dejstvima protiv zemlje članice". Turska granatirala sirijske položaje. Ban Kimun pozvao sirijsku vladu da uvažava teritorijalni integritet svojih suseda.

00.38 - Savet bezbednosti UN osudio napad sirijske artiljerije na tursku teritoriju i zatražio od Damaska da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suseda.

17.13 - Sirijski konflikt preti da se prelije u Izrael, tvrdi šef izraelske vojne obaveštajne službe Aviv Končavi. Borbe sirijskih snaga bezbednosti i ustanika vode se nadomak granice.

16.56 - Još bez predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti o incidentu između Sirije i Turske. Rusija traži amandmane. 

15.15 - Sirija je preuzela odgovornost i izvinila se Turskoj zbog minobacačkog napada posredstvom UN, izjavio zamenik turskog premijera Besir Atalaj.

13.55 - Parlament Turske odobrio odluku kojom se odobrava vojsci da izvodi napade na teritoriju Sirije.

11.04 - U eksploziji u Damasku poginulo 18 pripadnika elitne Republikanske garde. 

10.28 - Savetnik turskog premijera Ibrahim Kalin napisao na Tviteru: "Turska nema nameru da objavi rat Siriji, ali će zaštititi svoje granice".

8.35 - Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske teritorije.  

Ambasadori zemalja članica NATO-a su, nakon hitnog sastanka, oštro osudili Siriju zbog granatiranja Turske i upornog kršenja međunarodnog prava. Turska je odgovorila na napad granatiranjem položaja sirijske vojske.

Najmanje pet sirijskih vojnika poginulo je u artiljerijskim napadima turske vojske na njihov položaj udaljen desetak kilometara od tursko-sirijske granice, saopštili su aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Turska vojska napala je oblast Tel Abjad gde se nalazi artiljerijska baza sirijske vojske, a prema izveštaju aktivista sa terena, u sinoćnom napadu ranjeno je više od 15 vojnika.

Iz Sirije su ispaljene dve granate, a pretpostavlja se da ih je ispalila sirijska vojska, koja je gađala položaje pobunjenika uz granicu sa Turskom. U tom napadu poginula je jedna žena i njeno četvoro dece.

Turska vojska je saopštila da je dejstvovala "na ciljeve u Siriji koji su utvrđeni radarskom analizom" i sve je, kako navode, urađeno u skladu sa procedurom predviđenom za te situacije.

Odluka o napadu doneta je nakon što je zamenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio da je teritorijalni integritet Turske u više navrata bio povređen povremenim incidentima na granici sa Sirijom, ali da je današnji artiljerijski napad bio "kap koja je prelila čašu".

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da je turski odgovor na napad iz Sirije "razumljiv", ali da treba izbeći eskalaciju sukoba.

Ambasadori zemalja NATO-a izrazili su duboku zabrinutost zbog sukoba i upozorili Siriju da prestane s "agresivnim dejstvima protiv zemlje članice", kao i sa "upornim kršenjem međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju NATO-a.

Hitan i vanredan ambasadorski sastanak sazvan je na zahtev Turske, koja se pozvala na Član 4 Atlantske povelje, koji se aktivira na zahtev članice čiji je teritorijalni integritet ugrožen.

Iako je, kako prenose zapadni mediji, postojao strah da bi jučerašnji incident mogao da posluži kao povod da se NATO umeša u građanski rat u Siriji, ambasadori su se uzdržali od pozivanja na Član 5. U tom stoji da se "članice slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice".

Davutoglu se obratio Arapskoj ligi i UN

U turskom Ministarstvu spoljnih poslova Si-En-Enu je rečeno da je ministar Ahmet Davutoglu, povodom incidenta, kontaktirao Arapsku ligu i specijalnog izaslanika UN za Siriju Lakidara Brahimija.

Davutoglu se obratio i generalnom sekretaru UN Ban Kimunu i iskazao "najveću zabrinutost" Turske nakon granatitanja sa sirijske teritorije.

Ban je pozvao sirijsku vladu da poštuje teritorijalni integritet svojih suseda i upozorio da konflikt koji u Siriji traje već 18 meseci sve više nanosi štetu zemljama u regionu.

"Generalni sekretar poziva sirijsku vladu da u potpunosti uvažava teritorijalni integritet svojih suseda kao i da okonča nasilje prema sirijskom narodu", navodi se u saopštenju Banove pres-službe, prenosi Rojters.

"On poziva, takođe, sve strane da ublaže tenzije i otvore put ka mirnom rešavanju sirijske krize", dodaje se u saopštenju. Na grad Akčakale je u poslednjih nekoliko nedelja vatra otvorana nekoliko puta.

Stanovnicima tog turskog grada savetuje se da se sklone od granica. Zbog nasilja u susednoj Siriji, više od 100 škola u regionu je zatvoreno.

Osveta Turske predstavlja značajno pogoršanje odnosa dve zemlje, koji je pod pritiskom otkako je pre osmanaest meseci u Damasku počeo ustanak protiv vlade predsednika Bašara el Asada.

Број коментара 148

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи