Читај ми!

Bliski istok, gnev islama

Francuska policija na oprezu pošto je magazin "Šarli Ebdo" objavio karikature proroka Muhameda. Radikalni islamisti zapretili da će pretvoriti Libiju u pakao ukoliko Amerika odluči da napadne njihove borce u Bengaziju. Marinci spremni, Ansar el Šarija puca na bespilotne letelice, koje lete iznad grada. Aerodrom zatvoren.

16.29 - Hiljade pristalica Hezbolaha na protestu u Tiru. Nema incidenata. Istovremeno, Al Kaida Magreba najavljuje nove napade na američke diplomate i još žešće proteste. 

14.02 - Francuska u strahu zbog reakcija zbog karikatura proroka Muhameda zatvara ambasade i škole u dvadesetak država. Strani novinari napustili hotele u Bengaziju. Barak Obama poručio islamskih zemljama da očekuje da zaštiti zapadne ambasade. 

12.58 - Navijači Novog Pazara, "torcida Sandžak", najavili protest u petak u Novom Pazaru. Protestna šetnja zbog filma "Nevinost muslimana" posle molitve, džuma namaza. Najavljen samo jedan transparent: "Poslanik u mom srcu".

11.14 - Francuski specijalci raspoređeni oko redakcije magazina Šarli Ebdo, koji je, upravo, objavio seriju karikatura proroka Muhameda. Prošli put kada je taj list slično postupio, radikalni islamisti zasuli su redakciju molotovljevim koktelima.

11.07 - Agenti američkog Federalnog istražnog biroa stigli u Bengazi, tačno osam dana posle napada na ambasadu. Kašnjenje objašnjeno strahom od mogućeg novog talasa nasilja. 

Napeta atmosfera u Bengaziju došla je gotovo do tačke pucanja, pošto su radikalni islamisti počeli da otvaraju vatru na američke bespilotne letelice, koje već nekoliko dana kruže iznad grada. Za sada nema žrtava, ali su lokalne vlasti bile prinuđene da zatvore aerodrom. 

Ansar el Šarija, grupa koju Amerikanci drže odgovonom za napad na ambasadu 11. septembra, zapretila je da će pretvoriti Libiju u pakao, ukoliko američke snage odluče da se osvete za napad.

"Bilo kakva vojna akcija gurnuće Libijce u džihad... Ukoliko dođe jedan Američki vojnik sa namerom drugačijom od zaštite ambasade, Libijci će zaboraviti na međusobne razlike i krenuti u odbranu zemlje", rekao je portparol najsnažnije oružane grupe u Bengaziju.

Libijske vlasti su, istovremeno, bile prinuđene da zatvore vazdušni prostor iznad Bengazija, jer su pripadnici Ansar el Šarije u nekoliko navrata žestoko raspalili po američkim bespilotnim letelicama, koje već danima skupljaju podatke o kretanju te grupe radikalnih islamista.

Za sada je, ipak, nejasno koliko se američkih specijalaca u ovom trenutku nalazi u okolini Bengazija, ali bi dva ratna broda trebalo da stignu u vode oko ovog libijskog grada u narednih dvadesetak časova.

Mesto zločina: Bengazi

Novi detalji o napadu na američku ambasadu se u velikoj meri razlikuju od informacija koje su objavljivane neposredno posle ovog događaja, uključujući i zapanjujuću činjenicu da je grupa radikalnih islamista, koja je učestvovala u napadu, svega nekoliko sati kasnije do zgarišta sprovela tek pristigle specijalce.

Napad se, kako su obaveštajni izvori rekli francuskom listu Figaro, odigrao u dve faze i na dve lokacije, pri čemu je jedino ambasador Kris Stivens stradao unutar kompleksa, i to od gušenja dimom, dok su ostale tri žtrve ubijene u kući udaljenoj od ambasade oko kilometar.

Libijske vlasti, kako se čini, najviše su bile iznenađene činjenicom da su islamisti uopšte znali za postojanje tog drugog objekta, koji je opisivan kao "sigurna kuća" u kojoj je diplomate trebalo da se sklone u slučaju kakve nevolje.

Figaro tvrdi da je napad na "sigurnu kuću" siguran pokazatelj da je akcija brižljivo planirana, ali i da su radikalni islamisti imali pristup u sve tajne lokalnih libijskih vlasti i Amerikanaca.

Jednaku brigu, međutim, izazvala je i informacija da je američki Federalni istražni biro za obezbeđenje ambasade u Bengaziju angažovao britansku kompaniju, čiji su službenici, pak, u trenutku napada bili nenaoružani, kao i podatak da je idejni tvorac kontroverznog filma Nevinost muslimana 2010. godine bio doušnik FBI.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво