NATO će razmotriti odnos sa Rusijom

Odnosi Rusije i NATO-a i saradnja koja je uspostavljena nakon hladnog rata biće ponovo razmotreni zbog ruske intervencije u Gruziji, rekao je američki ambasador u NATO Kurt Voker.

Voker je rekao da još nije donesena odluka o nekom posebnom odgovoru, ali da će biti razmotreni regularni sastanci ministara odbrane i inostranih poslova, kao i ambasadora NATO sa ruskim kolegama.

Borba protiv terorizma, narkotika i raketna odbrane su aktivnosti koje mi moramo da razmotrimo i odlučimo da li treba da pokažemo da se više ne može sarađivati sa Rusijom kao pre, rekao je Voker.

On je dodao da SAD ne žele konfrotaciju, kao ni da zatvore dijalog.

"Mi ne želimo negativnu dinamiku u odnosima NATO - Rusija, želimo upravo pozitivno. Ali da bi se to dogodilo Rusija mora da povuče vojnike iz Gruzije, da poštuje teritorijalni suverenitet i integritet Gruzije i da se ponaša prema pravilima 21. veka", ističe Voker.

NATO je već zabranio ruskom brodu da učestvuje u međunarodnoj antiterorističkoj vežbi u Sredozemnom moru, a Rusija još uvijek čeka odgovor na zahtev za hitnim sastankom sa ambasadorima u Alijansi na kome će biti riječi o krizi na Kavkazu.

Američki državni sekratar Kondoliza Rajs sazvala je sastanak ministara inostranih poslova 26 članica NATO za naredni utorak kako bi konsultovala saveznike o implikacijama ruske akcije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво