Читај ми!

Sukob džinova na Dalekom istoku

Sučeljavanje Japana i Kine oko ostrva u Istočnom kineskom moru bogatih resursima preti da prouzrokuje ogromnu materijalnu štetu privredama obe zemlje. U pojedinim komentarima čak se pominje i do sada neverovatni scenario vojnog okršaja između druge i treće svetske ekonomije.

Japanska vlada je, pod unutrašnjim pritiscima, posle najnovijeg talasa antijapanskih protesta u Kini, od privatnih vlasnika otkupila tri od pet sićušnih ostrva iz lanca Senkaku u Istočnom kineskom moru.

Taj arhipelag, čija je površina svega oko šest kvadratnih kilometara i za koji se smatra da leži nad ogromnim rezervama prirodnog gasa i nafte, nalazi se pod japanskom kontrolom, ali je predmet teritorijalnog spora sa Kinom i Tajvanom.

Japanska država je tokom meseca već isplatila japanskom industrijalcu Hirojukiju Kurihari 26 miliona dolara za vlasništvo nad tri ostrva iz arhipelaga Senkaku kako bi sprečila da ih u budućnosti otkupi neka strana, naročito kineska, kompanija.

Vlada Japana bila je prinuđena da se ovog leta odluči za nacionalizaciju ostrva, jer je gradska vlada Tokija, na čelu sa opozicionim političarem, nacionalistom Šintaro Išiharom, probala da osvoji poene pred javnošću pokušajem da otkupi ostrva.

Nacionalizacija ostrva Senkaku najpre je izazvala žestok protest kineske vlade, čije je ministrastvo spoljnih poslova tu transakciju nazvalo nezakonitom i neligitimnom. Odmah potom, u vode oko tih ostrva, koja su u Kini poznata pod nazivom Diaoju, ušlo je šest kineskih patrolnih čamaca sa namerom da demonstriraju suverenitet najmnogoljudnije zemlje sveta.

Istovremeno, prema pisanju japanskih medija, ostrva Senkaku uključena su u meteorološke prognoze na kineskoj državnoj televiziji kao deo kineske teritorije, a počeli su i nasilni protesti i napadi na japanske turiste i građane koji žive i rade u Kini.

Prema najnovijim izveštajima, u Kini, naročito u gradovima Ćingdao, Hsi An, Čengdu i Sudžou, napadane su japanske fabrike poput "Panasonika" i "Kenona", prodajni saloni, supermarketi i samoposluge "Džasko", "Ion", "Ito Jokado" i "Seven-ileven".

Više prodajnih objekata je opljačkano, a salon "Tojote" i supermarket "Džaskoa" u Ćingdaou čak su spaljeni, dok je u Pekingu došlo do oštrih okršaja policije i demonstranata.

Prema pisanju japanskih medija, čak su kamenovana vozila japanske proizvodnje, iako su njihovi vlasnici bili kineski vozači, a kineske vlasti su u pojedinim gradovima uvele zabrane okupljanja kako bi situaciju stavile pod kontrolu.

Tri fabrike "Panasonika" u gradovima Čengdu, Sudžou i Džuhai, kao i tri postrojenja "Kenona" u kojima radi 24.000 ljudi, zatvorene su na nekoliko dana zbog izliva besa jednog dela kineskih radnika. I korporacija "Nisan motors" zaustavila je proizvodnju na dva dana. U Japanu se otkazuju turistički aranžmani za Kinu, a vlada savetuje građanima da se na izvesno vreme uzdrže od putovanja u tu zemlju.

Japanska novinska agencija Điđi javila je juče da se, prema izveštaju lokalnog kineskog radija, oko 10.000 kineskih ribarskih brodova, koje je koordinisalo Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede te zemlje, uputilo kao ostrvima Senkaku kako bi demonstrirali suverenitet Kine nad vodenim resursima tog arhipelaga.

Mala nenaseljena ostrva Senkaku nalaze se oko 200 milja od japanskog ostrva Okinave sa jedne i kineskog kopna sa druge strane, u morskom bazenu dugom oko 900 kilometara, koji, prema proceni kineskih geologa, sadrži oko 17,5 biliona metara kubnog gasa i 20 miliona barela nafte. Američka Administracija za informisanje o energiji (EIA) procenjuje da čitavo Istočno kinesko more sadrži neverovatnih 100 milijardi barela nafte.

Paneta poziva na uzdržanost

Američki ministar odbrane Leon Paneta posetio je juče Tokio gde je sa domaćinima ugovorio postavljanje još jedne karike u sistemu protivbalističke odbrane u Japanu.

Bojni brodovi japanske mornarice već su opremljeni sofisticiranim radarskim i raketnim sistemima za obaranje nadolazećih balističkih projektila.

Novi sporazum otvoriće put za postavljanje specijalnih radarskih instalacija na kopnu – verovatno u južnom Japanu – koje će biti namenjene uglavnom neutralisanju severnokorejske vojne pretnje, ali će sigurno biti korisne i kao sredstvo odvraćanja Kineske narodne armije.

Paneta, koji sutra putuje u Peking, u današnjem obraćanju medijima u Japanu naglasio je više puta da eventualni vojni sukob Kine i Japana u vezi sa spornim ostrvima Senkaku nikome ne bi doneo koristi i pozvao obe strane na uzdržanost.

Inače, Kina je najveći spoljnotrgovinski partner Japana, a Japan treći najveći partner Kine. Dve zemlje imaju godišnju razmenu vrednu oko 200 milijardi evra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво